Развитието на туризма в България в периода 2014 – 2020 г

10.06.2014 | Автор: | Публикувано в: Отдих и туризъм

На 28 май тази година едно двегодишно момиченце от Русия стана 100-хилядния руски гражданин, на който беше оформена виза за пътуване в България. Това момиче, както и нейната майка ще почиват през лятото на 2014 година в курорт Златни пясъци. Визата бе издадена от страна на Консулската служба, която се намира при посолството на България в столицата на огромната Русия – 14-милионния град Москва.

Хотелът, в който ще бъдат настанени майката и нейното дете, ще им предложи допълнителен бонус – това е безплатна седмична почивка на територията на хотела. Т.е. майката и детето ще могат да удължат почивката си с една седмица напълно безплатно.

Хотели в Златни пясъци, както и останалите многобройни хотели в България са подготвени за настаняване в единични и двойни стаи на туристите.

Ако трябва да разглеждаме периода от първи януари до края на месец май 2014, става ясно, че за този период са издадени с 1% повече визи, спрямо същия период миналата година.

Трябва да отбележим, че само през един от месеците, по-точно през месец май 2014, бяха издадени на 12% повече визи за руснаци спрямо същия месец 2013 година.

Тази година бе открита нова линия Варна-Истанбул. Първия самолет вече кацна на летището на морската столица. Тази линия бе открита от Бранимир Ботев, който се явява Заместник-министъра на икономиката в българското правителство. Той изказа мнението, че новата самолетна линия ще допринесе на развитието на туристическия пазар в страната, както и значително ще увеличи туристическия поток от близкия и далечния изток към България.

По този начин страната ни ще осигури не само така наречения въздушен мост със страни, като Китай и Япония, но и със страните от Южна и Северна Америка.

Летището във Варна е удобно за туристи, които пристигат от Румъния, Молдова, а също така и от Югозападна част на Русия. Тези туристи за страната са огромен потенциален пазар, който надвишава 15 млн. потенциални туристи.

До сега е имало само рейсове от Истанбул до София. Новият полет ще обслужва клиентите през цялата година.

Според прогнозите на експертите в страната ни до 2020 година се очаква ръст на туризма от около 20-25 процента.

Очаква се страната ни да бъде посетена от над 9 милиона чуждестранни туристи през 2020 година и от над 12 милиона души през 2030 година. За сравнение – през последните години количеството туристи, посещаващи България, е около 7 милиона на година.

За развитието на туристическата отрасъл в страната ни е необходимо да бъдат разработени туристически продукти, които ще подхождат за различни възрастови категории, при което трябва да акцентираме вниманието си върху балнеотуризма, СПА-туризма, селския туризъм. Рекламата трябва да насочва вниманието на потребителите към тези сегменти в туризма, да подчертава всички възможности, които се предлагат от страната за оздравителния (медицинския) туризъм, за лечение с морска вода, за лечебните свойства на минералните ни води, за калните ни бани.

Страната ни трябва да предлага на многобройните си туристи комплексни и комбинирани услуги: море-СПА, море-голф, планина-СПА, културно-исторически маршрути и др.

Автор:

хотели в България, почивка, екскурзии

Този автор е публикувал досега 1 статии.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.