Необходим ли е немски език за успешна реализация в туризма?

13.02.2014 | Автор: | Публикувано в: Образование

Всеки днес е убеден, че за да се реализира успешно един млад човек, то той трябва да владее поне два чужди езика, сред които препоръчително немски език. И макар английският език да се е наложил повсеместно в бизнес средите, то безспорен факт е, че преобладаващият брой туристи, летуващи на българското Черноморие, са немците. Т.е., ако желаете да работите в сферата на туризма, повече от препоръчително е да владеете немски език.

Практиката показва, че една от най-доходоносните е сезонната заетост в морските ни курорти. Като се вземе под внимание фактът, че през лятото на 2013 г. България е била посетена от над 450 000 германски туристи, а немецът е платежоспособен клиент, то логично се налага изводът, че ако си търсите работа на морето, задължително условие е да говорите неговия език.

И за настоящия сезон – лято 2014 – туроператори като ITS и Tjaereborg залагат на страната ни като привлекателно, безопасно и предпочитано място за почивка на семейства с деца. А Young&Easy например рекламира България като парти дестинация. Повече от ясно е, че немски туристи отново ще залеят Черноморието, а кадрите, специално предвидени за тях ще бъдат търсени.

Независимо каква точно длъжност ще изпълнявате в хотела, ресторанта или увеселителното заведение, основно изискване остава да владеете немски език. Та нали трябва да умеете да „погалите” ухото на клиента и да му вземете парите.

Значително по-високо ниво на владеене на немски език се изисква от представителите на немските туроператорски фирми, макар последните нерядко да предпочитат тези с майчин немски език. Свободно говорене на немски език се изисква и от екскурзоводите и аниматорите.

Разбира се, наблюдават се и ситуации, при които някои по-артистични натури с няколко заучени фрази на немски език успяват да грабнат вниманието на туриста и да го накарат да отвори портфейла си. Но тези случаи са по-скоро рядкост.

И ако в близкото минало морските ни курорти бяха масово посещавани от руснаци, чехи, поляци и бяха изградени няколко курортни комплекса специално за френски туристи, то днес основен и предпочитан гост е немският турист.

На практика се оказва, че ако желаете да работите в сферата на туризма с чуждестранни гости, то задължително условие е да владеете немски език. Затова паралелно с изучаването на английски език в училище паралелно трябва да започне и изучаването на немски език – http://omegals.com/obuchenie_na_nemski_ezik.php

Днес с повсеместното навлизане на чуждите инвестиции и чуждестранния бизнес на българския пазар не бива да се пренебрегват ролята и търсенето на немски език във всички сфери на икономиката, но това е една нова тема за размисъл….

Автор:

Този автор има 74 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.