Първите думи на бебето

28.10.2013 | Автор: | Публикувано в: Бебета

Моментът, в който сърцето Ви се разтапя – първият път, когато бебето Ви погледне и каже “мама”! Разбира се, независимо дали е “мама”, “тати” или някакви други думички като “ба-ба”, “ам-ам”, детето Ви започва да имитира звуците около себе си. Нейните или неговите първи думички обикновено се появяват някъде около 10-тия и 14-тия месец. Всеки момент до 18-тия месец е в нормалната норма, така че не се притеснявайте, ако до този момент бебчето крие “мама” за себе си. Сигурно в момента работи над друга своя способност като лазене или ходене.

Ето няколко неща, с които можете да стимулирате детето да говори:

  • Накарайте детето да комуникира с Вас, когато иска нещо. Не му сервирайте закуска, докато то не започне да комуникира с Вас за това – било то вербално или чрез посочване.
  • Вашето дете винаги посочва това, което иска. За 15-20 секунди се преструвайте, че не разбирате какво желае. След това използвайте думата, която детето иска в изречение. Кажете нещо като “Искаш своето мече?” и след това подайте мечето.
  • Говорете на детето си с паузи за отговор.
  • Често му четете приказки.
  • Посочвайте предметите и ги назовавайте с имена.
  • Не използвайте “бебешки” език.
  • Говорете бавно и ясно на детето.
  • Поощрявайте детето за опитите му да говори. Усмихвайте се и кимайте, когато се опитва.

След като бебчето каже първите си думи, може да минат няколко седмици, докато чуете други. В началото думите може да бъдат само от една до три на месец, но през това време то продължава да се учи. Броят на думите, които детето знае, се увеличават между 18 месеца и 2 години. Когато е на две, Вашето съкровище ще знае около 50-200 думи. За известно време, то може да произнася думите грешно или да измисля свои собствени, но това не бива да Ви притеснява! Просто се насладете на очарованието на тези моменти, а много скоро детето ще започне само да преодолява тези малки трудности!

Какви бяха първите думички на Вашето дете?

Огромно разнообразие от бебешки и детски стоки и аксесоари в Patilanci.bg!

Автор:

Patilanci.bg е сайт създаден с много любов към всички малчугани и техните родители. Ние знаем колко важни са играчките за развитието на децата и затова подбрахме любими герои и образи, с които да превърнем ежедневната игра в истинско приключение. В каталога сме събрали огромно разнообразие от детски играчки, аксесоари и най-различни бебешки и детски стоки. http://patlanci.bg

Този автор е публикувал досега 11 статии.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.