За Родопите и родопското дълголетие

24.04.2012 | Автор: | Публикувано в: Блогове, Планински туризъм, Портали, Пътеписи

Красотата и привлекателността на Родопите са всеизвестни. Красивата природа, чистият въздух, ароматът на бор са все качества на планината, на които всеки турист се наслаждава, когато посети Родопите.

Също така обаче са всеизвестни и родопчаните, родопската гостоприемност, родопското добродушие и добросъседство на хората в Родопите. Както и родопското дълголетие и родопските столетници. Именно искам да разкажа няколко истории за столетниците от Родопите, които са единот символите на тази планина.

Преди няколко седмици всички медии писаха за дядо Саид от кърджалийското село Бащино, който навърши 100 години. Поредният столетник от Родопите, който се похвали с тази дълбока старост, но и с крепко здраве. Дядо Саид разказва как цял живот се занимавал с овчарлък, като всеки ден водел с овцете на паша и по този начин се препитавал. Той обаче удиви всички като разкава, че само веднъж влизал в болница за операция на очите. Операцията била рутинна и дядото престоял само пет дни в лечебното заведение. Когато го питат сега как е с очите той отговаря, че “може да види чак до другия край на Родопите” – толкова добро зрение има, въпреки 100-те си години, които навършил. Цялото село на дядото от Родопите се събрало да отпразнува неговия стотен рожден ден.

Друг такъв столетник от Родопите е дядо Иван, който е смолянското село Мугла. Той също така се хвали както и дядо Саид с завидно здраве въпреки преклонната си възраст. Столетникът от Родопите е работил на много места през живота си, като се пенсионирал като миньор от едновремешните мини край Смолян. Той е изключително ведър и гостоприемен човек, който се радва на всеки ден от живота. Посрешна ни с усмивка и ни разказа много интересни истории за Родопите и Смолян от неговите младини.

Има още стотици примери като тези с дядо Саид и дядо Иван от Родопите, които говорят за пълноценния и здравословен начин на живот, който предлагат Родопите – едно приказно място, една невероята планина, като че ли докосната от Бога.

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.