Витамини, какво са те?

15.06.2011 | Автор: | Публикувано в: Хранителни добавки

Витамините, какво са те?

Понятието витамини се заражда през 1912 година, когато американския био химик Казимир Функ извлича от люспите на ориза, вещество което съдържа витамин B1, и е необходимо за лекуването на болестта берибери, като му дава по-късно името “витамин“.

Руския учен И.Н. Лунин през 1880 година обяснява в своя труд нуждата от витамини. Досега ние ползваме около тридесет витамини, които активно действат върху растежа, и други. Най-голямо съдържание на витамин има предимно в растенията.

Едната група са мастноразтворими витамини, съдържащи се най-често в храната, те принадлежат на групите D, А, E и К. Също още съществуват техни сборни А1, А2, D1, D2, D3, D4, D5, D6 и други групи.

Мастноразтваримите витамини от групи D, Е, К се съдържа в плодовете и зеленчуци, а в продуктите от животински произход можем да намерим витамините от група А.

Противорахитичният витамин е от група D, той е полезен за растежа на костите ни, за зъбите, калцирането и усвояването на калция и фосфора в организма ви. Витамин С лесно и бързо можем да намерим във цитрусовите плодове, а също и от зелените зеленчуци.

Витамин Ц може да усили имунната ни система и действа спомагателно на образуването на бели кръвни клетки.При липса има рискове от инфекции. От пълнозърнестия хляб, свинското и рибата получаваме необходимия ни Витамин В1.

При недостатъчен прием има опасност от инфекциозни заболявания, мускулна слабост, полиневрит и др.Той влияе добре на нервната система.Благодарение на витамин В5 се справяме с инфекциите. Него също си набавяме от храни, споменати за витамин Б1.

Голяма потребност от витамини има при бременност, по време на физически и умствен труд и кърмене, инфекциозните болести и много други аспекти от живота на човека. Има много комплекси с минерали и витамини, но най-добре е да избираме витамин от реномирани производители, още повече ако производителя е Български и витамините са с ниска цена.

Съвета ми към потребителите е – изберете Българските витамини! Те са достатъчно добри и полезни, а също така и евтини за разлика от тези които са чуждестранни.

Автор:

Този автор има 5 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.