Пчелен мед – вкусен и полезен

10.03.2017 | Автор: | Публикувано в: Хранителни добавки

Този естествен подсладител е известен на хората още от стотици години, но въпреки това ползите за човешкото здраве от консумацията на мед, все още не са известни на по-голямата част от хората.

История на пчелния мед

Учените не могат да дадат точна дата, от която медът е започнал да съществува. Някои смятат, че той е на над 20 милиона години, но намерените вкаменелости на пчели могат да разширят този период до 150 милиона години. Пещерни рисунки в Испания показват, че пчеларството се е зародило преди около 9000 години, а египетски папируси от 2400 г. пр. Хр. предоставят доказателства за отглеждане на пчели в кошери от египтяните.

Поданиците на фараоните използвали меда по различни начини. Освен като подсладител, египтяните го прилагали към балсамиращите течности, тъй като са смятали, че той е дар от боговете и чрез него, мъртвите по-лесно достигали до тях.

Римляните също са мислели меда за дар от боговете. Те са известни с това, че при получаването на рана веднага я третирали с мед, за да се насърчи по-бързото и естествено заздравяване. Римляните и гърците използват меда и за готвене, но след края на седемнадесети век, той вече се използва най-вече като подсладител.

Ползи за нашето здраве от употребата на мед

Този пчелен продукт е една истинска енергийна бомба, заради богатото си съдържание на въглехидрати. Много спортисти го използват, тъй като той увеличава издръжливостта и намалява умората. Благодарение на глюкозата в меда, той много по-бързо се абсорбира в тялото и така отдава енергията си незабавно. Пчелният прашец Solgar от SilaBG също може да се използва при състояния на преумора.

Фруктозата от своя страна се разгражда бавно и така се осигурява продължително отдаване на енергия. Чрез тези две съставки, медът зарежда тялото със енергия веднага и я поддържа доста дълго време. За разлика от рафинираната захар, медът поддържа едно относително постоянно ниво на кръвната захар, с което се избягва резкият енергиен спад.

Пчелният мед има антибактериални и антивирусно действие, съдържа антиоксиданти и подпомага засилването на имунната система. Този продукт има в себе си около 5000 ензима и много витамини, аминокиселини и минерали. Медът помага в борбата с респираторните проблеми и може значително да подобри състоянието на пациенти с различни видове рак.

Когато се прилага локално, медът има свойството да лекува рани, включително изгаряния и язви. Неговото свойство да привлича водата причинява изсъхване на раните, те се инхибират и така се възпрепятства развитието на бактерии и така се избягват възпаленията.

Автор:

Този автор има 10 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.