Витамин D и неговите предимства

Витамин D е познат още като „мастно-разтворим фактор D”, а също така е известен и като калциферол, тъйкато е установено, че насърчава отлаганията на калций в костите и е важен за растежа на скелета и заздравината на костите.

Съществуват два основни вида витамин D. Ергостеролът е основния градивен елемент на витамин D врастенията, холестеролът е основния градивен елемент на витамин D при хората. При попадане наултравиолетова светлина, идваща от слънцето, върху листата на растенията, ергостеролът се превръща вергокалциферол или витамин D2. По същия начин, ултравиолетовата светлина влияе и върху кожните клетките,като една форма на холестерол в тях, наречена 7-дехидрохолестерол, се превръща в холекалциферол – формана витамин D3.

Основни функции на витамин D

За поддържане на здравословно ниво на калций в кръвта. Макар че обикновено се категоризира като мастно-разтворим витамин, витамин D действително функционира и като хормон.

За поддържане на подходящо ниво на фосфор в кръвта. Когато нивата на витамин D са ниски, настъпвасъстояние на паращитовидните жлези, наречено хиперпаратироидизъм. При това състояние нивата напаратиреоидния хормон се повишават, а на фосфора спадат. Без достатъчно количество фосфор, костите немогат да бъдат правилно минерализирани, а като допълнение, новите костни клетки, абсорбират повече вода исе подуват, причинявайки болки в костите.

За поддържане на нормален клетъчен растеж и функциониране. Организмът преобразува витамин D вкалцитриол не само в бъбреците, но и в други тъкани, като лимфните жлези и кожата, а тъй като калцитриолъте от изключително голямо значение за клетъчната функция и растеж следва, че витамин D е от голямозначение в превенцията и лечението на някои тумори.

Витамин D играе съществена роля за регулиране растежа и клетъчната функция при мозъчните клетки.

Свързан е и с поддържането на имунната система както и предотвратяване на възпаления.

Дефицит на витамин D

Дефицитът на витамин D води до намалена абсорбция на калций и фосфор в организма.което оказваотрицателно влияние върху костната минерализация

При бебета и деца, такъв дефицит се проявява, като рахит, заболяване характеризиращо се с костнидеформации и забавяне на растежа. При възрастните хора, дефицитът на витамин D предизвква болки вставите и костите, както и остеомалация (меки кости).

Друга проява на липса на витамин D е парадонтозата на венците.

Витамин D има изключително голяма роля при редица заболявания, като: хипертония, захарен диабет 1 тип, както и при псориазис.

От особено важно значение за хора с ограничено излагане на слънце е да си набавят от други източници необходимите дневни дози.

Двете форми на витамин D, използвани в хранителните добавки са ергокалциферол (витамин D2) ихолекалциферол (витамин D3).

Естествени източници на витамин D

Отлични хранителни източницина витамин D са сьомгата, скаридите и млякото, подсилено с витамин D. След тях като източници на витамин D са треската и яйцата, рибеното масло, както и животинските продукти каточерния дроб, маслото, сиренето, кашкавала, очите и мозъкът.

Но все пак най-мощния източник на витамин D си остава слънцето. Когато слънчевите лъчи достигнат докожата, започва синтез на витамина. Той бързо се абсорбира в кръвта и може да се съхранява в мастнататъкан, в продължение на няколко месеца.

В Gofit.bg можете да откриете огромна гама от витамини и минерали

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.