Храненето при жените

23.04.2011 | Автор: | Публикувано в: Хранене

Щом физическата и сексуална зрялост бъдат достигнати през юношеството, женските размери, сила и цялостно здраве трябва да се поддържат. Това може да се окаже трудно предвид богатото разнообразие от физическо, психологическо и социално напрежение, което се натрупва през целия живот. От всички женски проблеми, свързани с хранене, телесното тегло често е с най-висок приоритет. Разумните хранителни навици, комбинирани с редовна физическа активност, могат да помогнат на всяка жена да поддържа теглото, което желае. Тази стратегия може да спомогне за намаляването на риска от психологични проблеми, болести на сърцето и рак на гърдата. Редовния прием на соеви храни също може да предотврати рака на гърдата, докато яденето на много храни, богати на антиоксиданти, може да спомогне за заличаването на видимите и невидими следи от застаряване.

При много жени събития като бременност, кърмене и менопауза могат да повлияят на тяхното тегло. Правилното хранене играе важна роля в поддържането на желаното тегло. Метаболизмът постепенно се забавя след 30-годишна възраст. Поддържането на мускулната маса чрез редовни упражнения помага за ограничаването на този процес и за контролирането на теглото, ако се комбинира с хранене, богато на плодове и зеленчуци, карбохидрати като паста, протеини като пилешко, свинско и риба и нискомаслени млечни продукти като Активия.

Недостигът на желязо е широко разпространен проблем. Всяка жена трябва да съхранява 500 мг. Желязо в тялото си, но въпреки това много жени имат само 150 мг, а някои нямат изобщо. Организмът се нуждае от желязо за трансформацията на кислорода в кръвта. Неговата липса може да доведе до анемия, липса на концентрация, умора, раздразнителност и косопад.

Храненето с разнообразни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни набавя на организма множество витамини, минерали и фитонутриенти, които играят важна роля в поддържането на доброто състояние на кожата, очите, венците, ноктите и косата. Редовният дневен прием може да спомогне за побеждаването на физическите белези на застаряването.

 

Автор:

Този автор има 21 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.