Астигматизъм

01.01.2018 | Автор: | Публикувано в: Здраве и красота

Няма съмнение, че окото на човека е изключително сложен орган и всяка аномалия в някой от елементите му, ще доведе до нарушения на зрението. Астигматизмът е едно от тези нарушения, при които образите се виждат неясно, заради аномалия във формата на роговицата.

В състо ние на астигматизъм се констатира неясно възприемане на образите, причинено от дефект във формата на роговицата. Тя е леко издължена, вместо да е напълно кръгла. Лъчите светлина се пречупват в 2 различни точки, които не попадат върху ретината. Така се получават размазани образи на предмети, независимо колко са отдалечени. Астигматизмът може да се съчетава с късогледство и далекогледство.

Офталмолозите обикновено предписват лазерна корекция, тъй като е напълно безопасна и безкръвна. Този начин на корекция е подходящ за хора между 18 и 40 годишна възраст.

При страдащите от астигматизъм над 40 години се използват меки многофокусни лещи, които се вграждат в окото. Така може да се достигне до отлично качество на зрението и предотвратяване на други очни заболявания.

Характерните симптоми на астигматизма са дискомфорта и силната умора на очите, изкривеното и замъглено виждане, затруднения при виждането нощем, главоболие, притваряне или изкривяване на очите.

Когато астигматизмът е в съвсем лека форма, може и да не се забележи. Все пак е препоръчително да отидете на преглед при офталмолог, когато констатирате някакво отклонение при зрението.

Астигматизмът може да бъде няколко вида, в зависимост от разположението на осите на пречупване на светлината и отношението между двете фокусни точки и ретината. Той може да бъде прав, обърнат, кос, прост, миотичен прост, хиперметропичен прост, сложен, миопичен сложен, хиперметропичен сложен и смесен астигматизъм.

Недопустимо е при днесната напреднала медицина, човек да търпи дискомфорт, причинен от лощо виждане. Офталмолозите препоръчват при констатиране дори и на най-малкото отклонение от нормите за добро зрение да се обръщаме за преглед към специалист. Всяка навременна намеса, ще спаси зрението ви.

 

 

Автор:

Този автор има 96 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.