Истината за хостинг плановете

17.02.2014 | Автор: | Публикувано в: Технологии

Хостингът е много конкурентна бизнес ниша. Това кара маркетолозите да измислят нови начини да го рекламират пред все по-изискващите клиенти. Този процес на хвалене на услугата е отишъл малко по-далеч, отколкото е било необходимо.
Истината понякога звучи много скучно, затова тя е поизлъскана и ви е предоставена като нещо, което няма да намерите на пазара. Следват няколко факта, които ще разбият митовете, които от години се насаждат на пазара. Те ще ви помогнат да гледате трезво на избрания доставчик и услуга.

Мит#1 – 24/7 поддръжка по имейла
Помислете за тази част от хостинг услугата наистина внимателно. По кое време на денонощието можете да изпратите или получите имейл? Естествено, че е 24/7. Това всъщност не е важно в този случай. Преди да си направите каквито и да е заключения за качеството на предлагания пакет, проверете какво е времето за отговор. Това е единственото, което ще ви интересува в ситуация на криза.
В динамичното време, в което живеем, поддръжката по имейл, може да се окаже недостатъчна. Истинският въпрос, който ви интересува в този случай е, как работи отделът за обслужване на клиенти. Важно е да разберете дали те отговарят по телефона или отново по имейл.

Мит#2 – 99% Uptime гаранция
Това звучи страхотно – 99% гаранция. Всеки би си помислил, че тази хостинг компания предлага невероятна услуга. Има прости изчисления, които показват обаче, че това не може да е вярно. Има 365 дни в годината, всеки от който е дълъг по 24 часа. Това означава 8760 часа работа всяка година. С гаранция за работа от 99%, това означава работа през 8672.4 часа на година. А това означава, че вашият сайт няма да е онлайн за 4 дни през годината. Всеки търговец може лесно да ви каже до какви загуби води това отсъствие от мрежата.
В случай, че се опитвате да се ориентирате за вашата хостинг услуга, всичко под 99,9% е неприемливо. Никой не може да ви обещае хостинг със 100% uptime. Но трябва да се прицелите към най-съкратеното офлайн време.

Мит#3 – WordPress, Joomla и Drupal
Истината е, че WordPress, Joomla и Drupal могат да вървят почти на всяка платформа. Те нямат нищо общо с хостинг услугата, която е използвана. Това са три от най-известните платформи за организиране на съдържанието (CMS). Те позволяват на потребителите да изградят собствен сайт, без дори да имат специални познания за програмирането.
Уловката в този случай е, че планът ви може да ви осигури много бързо и лесно инсталиране. В случай, че не искате да преминавате през традиционната инсталация, бихте могли да изберете пакет, който ви предоставя тази услуга.
Все пак има още въпроси, на които трябва да получите отговор. Попитайте вашия доставчик какво е нивото на поддръжка. Означава ли това, че те осигуряват техническа поддръжка за сайтове в тези платформи? Какво точно означава инсталацията с едно кликване?

Мит#4 – Awstats и Webalizer Support
Истината е, че в днешния бързодвижещ се свят Awstats и Webalizer са морално остарели. Те не са в състояние да ви донесат полезна информация. Единственото, което ви е необходимо в тази насока, е Google Analytics. Можете направо да изриете Awstats и Webalizer от речника си. Освен това и хостинг доставчиците трябва да направят същото.

Автор:

Аритект с опит в много области и полезни съвети за всички.

Този автор е публикувал досега 29 статии.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.