Подарък – уникат чрез гравиране на стъкло

23.01.2014 | Автор: | Публикувано в: Друго

Гравирането на стъкло е все още сравнително непопулярна у нас техника за обработка на стъклото поради спецификата на материала – твърдост, чупливост и т.н. И все пак майстори гравьори са се ориентирали към използването на именно тази (сравнително трудоемка) техника за създаването на предмети уникати.

Най – общо се различават два метода – ръчно и с помощта на лазер. Ръчното се гравиране извършва с помощта на пясъкоструйка или гравьорски резец. Сравнително по – трудоемко е и отнема повече време от лазерното. Гравирането с лазер е нова технология и позволява на майстора да направи „детайлна рисунка” върху стъклото. Лазерното гравиране е дотолкова усъвършенствана технология, че е възможно дори „изработването” на портрети върху този нелесен за обработка материал – стъклото.

Защо се спряхме точно върху този процес на украса? Основната причина е, че тази технология позволява създаването на предмети уникати. Да вземем например комплект стъклени чаши. Стандартен, за да не кажем дори банален, подарък. Техниката „гравиране” обаче превръща този на пръв поглед обикновен предмет от бита в подарък със сантиментална стойност и скъп спомен, носещ в себе си своя собствена история. Затова и гравирането на стъкло се използва за гравиране на специални дати, събития и имена с цел „материализиране на спомена”. Освен скъп спомен от близък до сърцето човек, стъклените гравирани предмети са уникални и неповторими.

Техниката гравиране на стъкло освен по лични поводи се използва и за фирмени мероприятия като нерядко срещана практика е гравирането на фирмено лого върху чаши, бутилки, купи. В този случай се търси ефекта на създаване на стилен, ефектен, оригинален и същевременно не „твърде личен”, а по – скоро „професионален” подарък. Възможно е, с цел търсене на оригинален ефект, върху бутилките по повод определено фирмено събитие да бъде гравирано логото на компанията. Посредством техниката гравиране на стъкло се изработват и фирмени сувенири.

Гравирането на стъкло подобно останалите техники за обработка на материалите има своите привърженици и последователи. Търсенето на този род услуга може да се определи като „силно изразено” след като тя се предлага дори он-лайн – http://glassgrav.com

Гравирането на стъкло намира приложение и в нашия бит. Търсите оригинални и нестандартни решения за огледалата, витрините и стъклените врати у дома? Техниката гравиране на стъкло ще внесе допълнителна нотка на красота и хармония в дома. А предимството тук е, че ако разполагате с необходимата техника, сръчност и търпение, вие лично можете да се превърнете в дизайнер и декоратор. При това без да са ви необходими специален талант и средства.

Автор:

Този автор има 74 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.