Що е то щранг и какво знаем за него

15.10.2016 | Автор: | Публикувано в: Друго, Услуги

Щранговете са нещо, за което повечето хора или не са чували, или ако са, то не могат да обяснят какво точно представляват те. Или пък ако могат, техните знания са съвсем ограничени и недостатъчни. Разбира се, не е нужно всеки човек да бъде експерт на тема щрангове.

Все пак си има професионални водопроводчици, които се занимават с това и не е нужно всеки да разбира от всичко. Въпреки това, нека представим на кратко щранговете и кажем какво точно представляват те. Като за начало трябва да започнем с това, че щранговете са ри на брой тръби, които са съответно за топла вода, студена вода и за циркулация. Освен това се делят на два вида, които ще представим малко по-подробно.

Хоризонтални щрангове

Хоризонталните щрангове са онези тръби, които, ако живеете в класически жилищен блок, виждате най-вероятно долу в мазата, когато слезете там. Обикновено те са разположени под тавана на помещението. В редки случаи хоризонталните щрангове се намират и на тавана, но това е много по-голяма рядкост. В някои сгради, които са на няколко нива, може да има хоризонтални щрангове и в мазите, и на други места едновременно.

Като цяло обаче мазите са това място. Предназначението на хоризонталните щрангове е много просто. Тяхната цел е да доведат водата от абонатната станция до жилищната сграда и с това те са изпълнили своята задача. Те представляват три на брой тръби. Ена от тх е предназначена за пренос на топла вода, една – на студен вода и една – за циркулация.

Вертикални щрангове

Когато хоризонталните щрангове вече са осигурили достъп на водата от абонатната станция до жилищната кооперация, те вече са свършили своята работа и предназначение. От тук нататък идва ред на вертикалните щрангове. Тяхната задача е да осигурят път на водата от хоризонталните щрангове до крайните потребители или казано по друг начин – до всеки отделен апартамент.

Тези щрангове също са три на брой тръби, като едната е за топла вода, втората за студена вода, а третата- за циркулация. Обикновено те могат да се поддържат по етаж и по апартамент. Това означава, че ако апартамент на 7-ми етаж има нужда от подмяна на щранг, това не означава, че и живеещите на 6-ти или 8-ми етаж също ще имат нужда от подмяна.

При вертикалните щрангове е важно собственикът на жилището да се грижи за това те да са в оптимално състояние, защото в противен случай е възможно да се случи така, че домакинството да плаща за повече топла вода, отколкото е консумирало, просто защото понякога топлата вода трудно достига до потребител и преди това теква студена, която обаче също се отчита като топла. Подмяната може да се извърши не само на един етаж, но и дори само на една единствена тръба. Най-често това е тръбата за топлата вода. Тя е по-предразположена към натрупване на полипи и варовик, а от там и към запушване.

Автор:

Здравейте казвам се Димитър Георгиев и се занимавам със SEO копирайтинг. Работата ми е свързана с някои от най-добрите SEO оптимизатори в България, но предлагам и редица други онлайн услуги - WEB & Logo дизайн, Facebook рекламни кампании, програмиране, SEO консултации и т.н. Поддържам и собствена директория за статии Article-bg.eu, както и още няколко уеб сайта, които все още разработвам сайт за интериорни решения & паркет , SEO оптимизация.

Този автор е публикувал досега 54 статии.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.