Как работи регистрацията на домейн име?

21.01.2014 | Автор: | Публикувано в: Онлайн бизнес

С регистрацията на домейн име вие гарантирате уникалния адрес на своя сайт. С домейн името вие ще имате възможност да заявите своето онлайн присъствие. То може да се използва, както за личния ви блог, така и за професионалния ви сайт. Има няколко начина, чрез които можете да си закупите домейн име. Най-често това се случва чрез услугите на сайт регистратор. Домейн имената са бизнес, който е много конкурентен и в индустрията се въртят милиони долари.

Дефиниция на регистрацията
Закупуването и регистрацията на домейн име са процес, който може да премине наистина много лесно. Вие можете да изберете компания регистратор, която да се занимае с цялата дейност около записването на домейн името. Тези компании обикновено се занимават и с техническата поддръжка на домейна. Вашето задължение е да осигурите необходимата сума, която те искат от вас.
ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) е организация с нестопанска цел. Както подсказва и името й, тя се занимава с регистрацията на домейн имена. Всички домейн имена, които са регистрирани в тази агенция, трябва да спазват специален етичен кодекс. Има много ползи от членството в тази организация. Така няма никакви трусове, които да се отразят на работата на клиентите.

Избор на домейн име
Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете домейн името, което искате да ползвате. По възможност изберете кратко и лесно за запомняне наименование. Това ще осигури потока на потребители към вашия сайт. След като имате малък списък с домейн имена, проверете кое от тях е свободно. Всички регистратори имат база данни Whois или достъп до централна база данни. Ако домейн името, което искате, е свободно, то може да стане ваше. Обикновено сумата, която трябва да заплатите е от $9 до $30 за една година. Цената варира, защото различните регистратори изискват различни суми.
Освен от регистраторите вие можете да изберете да закупите наименованието си и от resellers (б.а. препродавачи) на домейн, брокери, собствениците на домейните и т.н.

Private или Public регистрация?
В самото начало на бизнеса с домейн имена хората са използвали собствената си информация, за да ги регистрират. Това е Public registration, което в директен превод означава публична регистрация. Оповестяването на такава информация в интернет може да доведе до получаване на нежелана поща, спам и обаждания от телемаркетъри. От гледна точка на безопасността също не е добре тя да е публично достояние. С развитието на индустрията на домейн имената започват да се налагат т.нар. private registration. Това е термин, който в превод от английски означава „частна регистрация”. Това е начин да предпазите чувствителната лична информация. Вие можете да регистрирате домейн името си и чрез Proxy.
По този начин можете да сте сигурни, че информацията, която искате да предпазите, ще остане извън публичните сайтове, където всеки може да я види. Това е много добра възможност – да регистрирате домейн името си, без да се притеснявате за безопасността си. Освен това можете да разчитате, че именно вие притежавате домейн името. Това е наистина от основна важност, защото само това може да потвърди собствеността ви върху домейн името. Проверете регистрацията си много внимателно и нанесете корекции, където това е необходимо.

Автор:

Аритект с опит в много области и полезни съвети за всички.

Този автор е публикувал досега 29 статии.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.