Значение на системата за мълниезащита

16.01.2014 | Автор: | Публикувано в: Друго

Повечето от нас изобщо не се замислят над това дали системата за мълниезащита на сградата, в която живеят или работят, е изправна и върши своята работа. А системата за мълниезащита е много важна част от една сграда, тъй като тя предпазва сградата и хората вътре в нея по време на различни бури, които създават опасности.
Системите за мълниезащита могат да бъдат различни видове, както и компонентите им, но най-важното е да са качествено поставени от специалисти, за да могат да функционират добре и да вършат своята работа безпроблемно. Обикновено всяка система за мълниезащита се състои от няколко основни компонента  – гръмоотвод, токоотвод и заземители. Всеки компонент за мълниезащита има своята функция и прецизната работа на системата за мълниезащита зависи от изправността на всички елементи.
Разбира се, днес всяка нова сграда има отлична система за мълниезащита, тъй като това е едно от основните изисквания за безопасност, на които трябва да отговаря. При по-старите сгради или селските къщи, например, е различно – там елементите на системата за мълниезащита са остарели и вече не функционират добре или пък са некачествено поставени и свързани – все дребни на пръв поглед неща, но могат да доведат до сериозни проблеми. Ако системата за мълниезащита не функционира правилно и прецизно, съществува риск мълнията да попадне в помещението, което от своя страна води до много по-сериозни опасности. Възможно е не просто да се повредят електрическите уреди, но и да се предизвика експлозия или пожар.
Сами виждаме от какво значение е да полагаме грижи за системата за мълниезащита като част от системите за безопасност на нашето жилище. Според специалистите трябва поне един път годишно да се преглеждат различните части от системата за мълниезащита, за да се установят евентуални повреди, които биха могли да причинят проблеми. Това най-често се случва при заземителите, тъй като на тях се обръща най-малко внимание, а те ръждясват най-лесно. Ръждата може да разгради или попречи на функциите на заземителите, затова, ако забележим такъв проблем, трябва своевременно да му обърнем необходимото внимание.
Не е за подценяване и поставянето на системата за мълниезащита – важно е как ще са разположени различните и компоненти, така че да не предизвикват сами по себе си рискове от пожари или повреди. Обикновено хората се обръщат към съответните специалисти, за да поставят или инспектират системата за мълниезащита на дадена сграда – така всичко е по-сигурно и, разбира се, по-прецизно направено.

Можем да намерим много фирми, които предлагат такива услуги, но трябва да внимаваме на кого се доверяваме що се отнася до безопасността на дома ни – http://skyl.bg

Автор:

Този автор има 74 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.