Въведение в тонколоните за домашно кино

26.11.2013 | Автор: | Публикувано в: Технологии

Вече можете да превърнете хола си в кино салон. За да се наслаждавате на съраунд звука от киното в дома си, ще имате нужда от приемник за домашно кино и най-малко шест тонколони (включително бас). Ще ви дадем няколко основни съвета за подреждането им. Не забравяте, че това не са строги правила и ако звука не е подходящ за вашия интериор, винаги можете да направите творчески компромис.

Опростете нещата
Препоръчително е да закупите цялата система от тонколони, така както се продава в магазина. Ако в крайна сметка решите да ги купите поотделно, трябва внимателно да четете описанията. Ще ви се наложи да напасвате тонколоните една с друга. Ако все още искате да го направите по вашия начин, ще трябва да си купите няколко неща:
Централна тонколона – Тя се поставя под или над телевизора.
Предни лява и дясна тонколона – те се използват, за да обградят вашия телевизор. Повечето хора избират етажерка или стоящи на пода високоговорители.
Две или повече съраунд тонколони – Те трябва да бъдат сложени зад вашия диван или кът за сядане. Повечето хора използват рафтови тонколони или специализирани тонколони за съраунд.
Един или два субуфера.
Още един чифт тонколони – Ако разполагате със специален приемник, може да ви се наложи да добавите още две тонколони към вашия списък за пазаруване.
За да постигнете една наистина добре изглеждаща система от тонколони, можете да помислите, дали можете да ги вградите в стената или в тавана си. Винаги проверявайте дали телевизорът ви е съвместим с тонколоните, от които смятате да изградите домашната съраунд система.

Съчетайте пространството и тонколоните
Съчетаването на системата в някоя от стаите ви с телевизора и със зрителските ви навици никак не е лесна задача. Къде ще отиде системата тонколони? В хола на първия етаж? Или възможно най-далеч от спалните и другите тихи пространства?
За многофункционалните пространства, където телевизора и системата от тонколони няма винаги да бъдат основното събитие, най-добре изберете малки високоговорители. Те ще се слеят по-лесно с интериора на стаята и няма да пречат да се извършват и други дейности. Например, ако искате да използвате системата за домашно кино един-два пъти в седмицата, малките тонколони са най-доброто решение.
От друга страна, ако смятате да използвате системата по-често, можете да помислите за по-големи високоговорители. Разбира се, винаги трябва да се съобразявате с пространството в стаята. Дори можете да гледате телевизия, като добавите този висококачествен звук.
Преди да започнете да слагате тонколоните, направете скица на стаята и решете къде искате да отидат. Тук вече трябва да се спазват правила, за да не се изкривява звука. Ако няма как да отговорите на изискванията, винаги можете да приложите някое творческо решение. Можете да вземете някои волности с разполагането на високоговорителите, но само до известна степен. Наистина не е добра идея да се опитате да скриете тонколоните в мебели. Това ще породи явлението на разпръскване на звука – дисперсия.

Също така не трябва да поставяте предните леви и десни тонколони твърде далеч от екрана на вашия телевизор. Това ще направи звуковия пейзаж да изглежда неестествено встрани. Вместо да ви дърпа в историята, звукът ще привлече вниманието към себе си и ще ви разсейва от действието на екрана.

Автор:

Аритект с опит в много области и полезни съвети за всички.

Този автор е публикувал досега 29 статии.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.