Кога дезинсекцията е задължителна?

08.11.2013 | Автор: | Публикувано в: Друго

Дезинсекция, това е метод за унищожаване на вредни насекоми. Методът може да бъде физически, химически или биологичен. Много насекоми са преносители на зарази, болести или микроби, които заразяват храната, водата или растителността. На дезинсекция подлежат всички сгради, складове, офиси, отглеждана растителност.

Борбата с вредните насекоми отдавна е организирана от фирми, които специализирано се занимават и ползват препарати, разработени за дезинсекция.

Дезинсекцията може да се комбинира с борба с други вредители. Като се има предвид, че насекомите са най-многобройните  и разнообразни видове от животинския свят, може да се каже, че борбата с тях се води всекидневно и навсякъде.

На задължителна дезинсекция подлежат места, където трябва да се поддържа строга хигиена, а това на на първо място болниците, местата, където се произвеждат хранителни продукти, складовете за хранителни продукти, аптеки, медицински центрове и поликлиники.

На дезинсекция подлежат местата, където се събират много хора и разпространението на зарази става лесно, като детски градини, училища, общежития, офиси, кина, административни сгради, може да се каже – навсякъде, където достига човешката дейност.

Дезинсекция може да се извършва на всички вредни насекоми, които нанасят вреди на хранителни запаси, растения, домашни животни и пренасят болести и инфекции по хората.

Дезинсекция или унищожаване на вредни за човека насекоми се прави на хлебарки, бълхи, кърлежи, дървеници, акари, оси, стършели, молци, мравки, комари, скорпиони, гъсеници, стоножки и други вредители.

Дезинсекция на вредни за растенията насекоми се прави на скопеландра, цикади, листни въшки, щитоносни въшки, нематоди, скакалци, дървояди, зърнояди, житни вредители, вредители по листа и кора, вредни насекоми по растения, овошки, зеленчуци и градини.

Дезинсекция е хубаво да се прави от обучени хора, специалисти, които са запознати с влиянието на препаратите, които се ползват, знаят дали могат да се смесват при използването им и дали са вредни за човека или домашните любимци.

В битовите сгради най-актуална е дезинсекция против хлебарки. Хлебарките са вредители по жилищата и хранителните магазини и складове, там където има храна и по-слаба хигиена. Те са много упорити и се адаптират с времето към всякакви отрови. Хлебарките нападат през канализацията всякакви помещения. Често пъти препаратите, с които е водена борба  в предишни случаи са развили поносимост , резистентност у малките гадини и прилагането на същите препарати не води до желаните резултати. Затова е добре да се потърси професионалист по дезинсекцияhttp://www.bulagrocontrol.bg/index.php/bg/%D0%A3%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8/dezinsektziya.html . Борбата започва с диагностициране на проблема, установяване на популацията.

Хубаво е да се пазят протоколите от предишна дезинсекция, за да се установи с точност с какви препарати е водена борба с насекомите. Дезинсекция на насекоми е труден процес и често не минава само с една обработка.

Автор:

Този автор има 74 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.