Никой не харесва пластмасови опаковки, но всички ги ползват

28.10.2013 | Автор: | Публикувано в: Друго

Човешкото лицемерие няма граници – доказателствата не са едно и две, в това число е и отношението на мнозинството хора към прословутите пластмасови опаковки. Ако ги попитате дали ги одобряват, ще кажат – разбира се, че не, вижте какво е наоколо – навсякъде се въргалят пластмасови опаковки, наред с какви ли не други боклуци. Предложите ли им обаче алтернатива, там – на щанда, видят ли по-нетрайните, по-скъпи и по-крехки опаковки, тутакси ще посегнат към обичайните пластмасови.

Всъщност, ако въпросът е до харесване, хората харесват пластмасови опаковки, просто пропагандата лошо си е свършила работата. Вместо да набие в главите ни, че всички пластмасови опаковки подлежат на рециклиране и именно това да стане първостепенна държавна политика, непрекъснато ни се внушава, че съществува алтернатива. Интересно каква? Нали допреди няколко десетилетия пластмасови опаковки не съществуваха – киселото мляко го продаваха в огромни легени и обикновено хората изпращаха децата си с емайлирани купи, в които да им сипят. После започнаха да го насипват и продават в стъклени бурканчета.

Когато през 70-те години в България за първи път се появиха пластмасови опаковки за кисело мляко, всички гледахме, както години по късно щяхме да гледаме мобилните телефони, компютрите и интернет. Струваше ни се, че се е извършила революция в човешкия бит, че занапред той значително ще се подобри, ще намалеят усилията да се поддържа хигиената в един дом.

Така и стана – наред с въпросните пластмасови опаковки, се появиха десетки стоки за бита, изработени от пластмаса. Тяхното качество с годините значително се подобри и по отношение на здравината, и по отношение на естетическите качества на тази масова потреба.

Първоначално киселото мляко в кофички, после прясното – в пликове, сетне лавинообразно навлязоха пластмасови опаковки за каквито хранителни стоки се сетим. Днес трудно ще си представим как другояче могат да се продават готовите и полуготовите храни – десетките видове салати, скари, готвени ястия. Същото важи и за маслините, за маринованите риби, за туршиите и лютеницата. Ако не искаме да ги купим в готови разфасовки (най-често в стъклени буркани), а в нужните ни количества и в желаните от нас съчетания – тогава непременно прибягваме до цялото разнообразие от пластмасови опаковки – http://omegaplast.net

През тези няколко десетилетия, наред с неимоверно разрасналата се употреба, започнаха да се издигат гласове, отначало спорадично, а постепенно все по-мощно и по-масово, че всички пластмасови опаковки са едни от най-големите замърсители на планетата, като почти никой не искаше да си даде простата сметка, че най-големият замърсител – човекът, отново не иска да си даде сметка кое как стои и да положи повече усилия не в областта на заклеймяването, а в областта на рециклирането.

 

Автор:

Този автор има 74 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.