За какво се сещате, щом чуете вериги

25.09.2013 | Автор: | Публикувано в: Друго

Реших да започна с думата вериги. Бях измислил как да разнообразя напоследък омръзналите на всички ни занимания по български език, като хем ги съчетая с други познания, хем вкарам някакъв игрови елемент. Казвам една дума на учениците, а те обясняват какво означава тя и за какво се сещат, щом я чуят.

И така, казах вериги и зачаках да чуя обясненията им. В началото сякаш те се затрудниха и дълго никой не посмя да се обади. Виждах само как, мислейки, неволно мърдат устни или си записват нещо. Накрая все пак един от учениците се осмели, а веднага след него се обадиха и другите:

– Вериги са съединени метални халки.

– Вериги означава синджири.

– Вериги са много яки железа, хваната едно за друго.

Добре, общо-взето знаеха значението на думата. Все пак това бяха големи ученици и не би трябвало да имат проблеми със смисъла на нито една дума, на нито един израз, на нито едно изречение. А още по-малко би трябвало да ги затруднява толкова обикновена дума като думата вериги. Бях доволен, няма да си кривя душата. Усещах, че има смисъл да им разнообразявам езиковите занимания, да ги карам да мислят и да играят на думи. Напредваха малко по малко, може би все пак не ме лъжеха и наистина полагаха усилия и вкъщи.

Дойде ред да ги попитам за какво се сещат, щом чуят думата вериги.

– За затвора – побърза да каже един от учениците. – Оковани във вериги затворници,

мръсни, брадясали, едва пристъпят по коридора на път за съда.

– За брачните вериги, разбира се – обади се един русокос тарикат, като се смееше широко. –  Баща ми така се шегува. Като му се обади някой приятел и го кара да излязат, пък на баща ми не му се ходи, казва: не мога, нали знаеш, че съм вързан? Онзи, естествено, нищо не разбира и тогава баща ми му обяснява: абе с брачните вериги съм вързан.

– За танкове – надигна глас най-големият побойник в класа. – Танковете минават навсякъде, защото се движат с помощта на тежките си вериги.

– За трактори – миролюбиво се намеси чернооко момиче. – Ако нямаха вериги, тракторите нямаше да могат да влязат напролет в калните ниви и да ги изорат.

– За мутри с ей такива златни вериги на вратовете си. Нали се сещате, виждали сте ги как гордо ги разнасят насам-натам под разкопчаните си ризи и над косматите си гърди.

– Аз пък се сещам – каза най-красивото момиче в класа, – за висящи от таваните вериги, които крепят огромни саксии с цветя.

http://koptchev.com/verigiBG.htm

Автор:

Този автор има 74 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.