Как да извадим кърлежа от детето?

17.08.2013 | Автор: | Публикувано в: Друго

Със затоплянето на времето децата започват да прекарват все повече време наоткрито – паркове, поляни, гъсти треви и храсти. Кърлежите живеят във високата растителност и обраслите райони, където са защитени от естремни температури. Те са в състояние да засекат приближаващата жертва по излъчваните от нея въглероден диоксид и топлина. С помощта на малките кукички върху краката си, кърлежът се прикрепва върху гостоприемника и започва да търси приятно и уютно място за храна и почивка. След като вредителя намери място, той се впива в кожата и инжектира упойка, заради която домакина не усеща ухапване. Под кожата кърлежът инжектира и подобен на цимент материал, който му позволява да прилепне плътно към хоста, където ще може да почива и кръвосмуче в продължение на няколко дни. Колкото по – дълго паразита остане в кожата, толкова по – голям е риска от предаване на заболявания като Лаймска болест.

Именно поради тази причина специалистите съветват родителите да проверяват внимателно децата си и при откриване на кърлеж да предприемат незабавни мерки.

Кърлежите могат да предават инфекции само когато са се впили в кожата и смучат кръв. Но дори и тогава е нужен период от време, обикновено от 12 до 48 часа. Ако видите паразита да пълзи по дрехите на детето ви, или го забележите някъде по тялото му, но е още малък, все още няма за какво да се притеснявате значително. Просто вземете една пинсета, хванете го през средата или близо до устата и го издърпайте здраво и стабилно, без да усуквате. Забравете за всякакви домашни средства като вазелин, лак за нокти, кибритена клечка и други, тъй като това може да подразни кърлежа и да предизвика повръщане на стомашното му съдържимо в кръвта на детето, което увеличава риска от инфекция.

Щом отстраните кърлежа, измийте мястото и ръцете си със сапун и вода. Дезинфекцирайте с тампон, напоен със спирт и нанесете антисептичен лосион.

Пуснете кърлежа в тоалетната или го запечатайте в найлонов плик и го изхвърлете на боклука.

Автор:

Този автор има 3 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.