Защо е необходимо циклене на паркет?

21.06.2013 | Автор: | Публикувано в: Друго

Когато искаме да освежим дома си или да се заемем с неговия цялостен ремонт, задължително включваме и неособено приятното циклене на паркет. Но съвременните технологии са благосклонни дори и към този тип ремонтни дейности, защото с професионални машини стават истински чудеса. Затова- давайте смело напред.

Едва ли трябва да се обяснява подробно защо трябва от време на време на се направи циклене на паркет. Но за всеки случай- ето няколко основни причини: зацапване, остаряване, потъмняване и подновяване на паркета. Буков, чамов или дъбов, той е като човешко същество и му трябва „къпане”, което съвременните машини за циклене на паркет му осигуряват безпроблемно. Не че съвсем няма да има прах, но вече ще е съвсем, съвсем малко. И за да не полепва навсякъде, когато викнете у вас майстора, предварително изхвърлете някои стари мебели, поставете мокри чаршафи на вратите и отстранете первазите.

Друго важно нещо, необходимо преди старта на процеса, е предварително да се премахнат от него едрите частици и пирони. При първото минаване с машината, което се прави с по-едра шкурка, се сваля старият лак, а всяко следващо подобрява изгледа на красиво наредените дървени ленти.

Светлина, красота и уют са трите основни подаръка, които ще получи всеки дом след циклене на паркет в него. Според това колко помещения ще се обработват, е и времетраенето на „процедурата”. Когато се използват две машини, става доста бързо.

За да си спестите нервите, проучете добре пазара и потърсете мнението на предишни клиенти. Конкуренцията и в тези дейности е достатъчно висока, така че може да попаднете на изпълнители за циклене на паркет на съвсем поносими цени – определят се за квадратен метър. Предварителен разговор със съответния изпълнител на Вашата поръчка ще внесе яснота по отношение на очакванията ви и на дейностите, които ще се правят. Бъдете настоятелни при уточняването и на най-малките детайли при циклене на паркет, за да не се чудите после защо някои части от него са останали зацапани или дори неизциклени. При труднодостъпните места- ъгли, под радиатори и др.- се извършва циклене с шкурка на ръка.

Много важно е след приключването на цикленето паркетът да се почисти хубаво от прах и дребни частици, за да може след това да се лакира. Когато е необходимо, гланцирането става два или три пъти (при по-остаряла настилка). Блясъкът и топлината, излъчвани от освежения дървен под, ще ви накарат да се почувствате сякаш сте в напълно нов дом. Затова се организирайте и потърсете най-добрите оферти за циклене на паркет.

Автор:

Този автор има 74 публикувани статии до сега.

Коментари (1)

  1. Препоръчително е да се нанесът поне 3 пъти лак на паркета след като приключило цикленето. Не се залъгвайте по най-ниските оферти на пазара.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.