Дом с нулев разход на енергия

17.05.2013 | Автор: | Публикувано в: Друго

През 2007 година Обединеното кралство представи своя проект за дом с нулев разход на енергия, който положи началото на един нов екологичен стандарт за всички жилища.

В тази къща с две спални, проектирана и изолирана така, че да намалява с до 60% разхода на електроергия, отколкото нормално жилище.

Този дом, освен всичко разполага и със слънчеви панели, котли и уреди за водна ефективност, като например резервоар за събиране на дъждовната вода.

Първият такъв дизайн е бил представен през 2007, на изложение в Watford, и е имало за цел да направи великобританските домове по-енергийно ефективни.

„The Kingspan Off-Site Lighthouse“ е първият проект, който е достигнал до шесто ниво от кодекса за устойчиви домове, което означава че къщата е въглеродно неутрална. Това в днешно време се явява важен фактор, тъй като около една четвърт от емисиите на въглероден двуокис във Великобритания идват именно от домовете.

През 2007 година Гордан Браун в своя бюджет за март обявява, че къщите с нулев разход на енергия ще бъдат освобождавани от държавен данък.Кореспондентът на BBC Rory Cellan казва този нов тип домове са уникални по своята същност: „ домът генерира цялата си енергия и когато например сте на почивка може да изпраща електроенергията си обратно към National Grid. Компанията създател твърди , че годишната сметка на къща от този тип би била ? 31, в сравнение с ? 500 за стандартен нов дом“, казва той.

След интересните особеностите на този дом е наличието на котел, който работи на органично гориво, като например дървени пелети.

Друг интересен факт е, че в къщата ще има интелигентно отчитане, което ще може да показва на обитателите ако имат известна загуба на енергия.

Въпреки евтините сметки обаче, редица ирландски специалисти подчертават факта, че първоначалната инвестиция би струвала на всеки над 40% повече от изграждането на една стандартна къща.

Дизайнерът на проекта Alan Shingler, архитект от Sheppard Robson, обаче разкрива, че цената ще падне при изграждането на повече от този тип къщи.

„ Определено ще е по-евтино ако се построят да кажем 250 от тези къщи“, казва той. „ За по-цялостно разработване може да се въведат други начини за генериране на електричеството и от там биха се намалили допълнителните разходи.“

За повече информация и още свежи и икономични идеи заповядайте на нашия сайт: http://www.studio13-bg.com/index.php/interioren-dizain-menu

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.