Споровете са полезни за здравето

10.10.2010 | Автор: | Публикувано в: Здраве и красота, Управление на стреса

Учени от САЩ твърдят, че не особено продължителните спорове, които възникват по важни въпроси, наистина са полезни за здравословното състояние на хората.

Когато човек изпитва чувство на напрежение по време на разговор с началник, съпруг или дете, то стремежът за избягване на спора може да се отрази зле на здравето му. Избягването на конфликт в повечето случаи водело до развитие на голямо количество негативни емоции у хората в сравнение с други хора, които предпочитали малко да поспорят.

Стремежът да се избягват споровете е свързано с ненормални скокове на хормона на стреса кортизол, които продължават часове и могат да приключат едва на следващия ден.

Отношенията оказват огромно влияние върху това как се държим през деня, а особено проблемите в отно¬шенията ни с другите хора, твърди авторът на изслед¬ването Кира Бърдит. Изследвания от преди време доказ¬ват, че съпружеските двойки, които избягват да спорят, имат повече шансове да умрат по-рано, отколкото по-емоционалните двойки.
Според психолози изразяването на недоволство и дори на гняв спомага с времето за формиране у човек на чувство за контрол и оптимизъм. Психолозите твърдят, че много често човек се опитва да избяга от проблемите, като ги игнорира или се стреми да ги избегне.

Учените анализирали информация за 1842 души на възраст от 33 до 84 години, които участвали в експеримента. Всеки ден в продължение на 8 дни на участниците се предоставяли теми и те трябвало да отговарят дали им се е случвало да участват в спорове за това или са игнорирали сблъсъците.

Част от експеримента било и отчитане на желанието на хората да започнат спор. На всеки от тях били взети образци от слюнка. Над 60 процента признали, че предпочитат да избегнат спора, а останалите участвали в словесния конфликт. Напрегнатостта, независимо дали човекът спорел или се отказвал от спора, била свързана с това, че той бил разстроен или сърдит, имал и съпровождащи симптоми като болка и гадене. Оказало се, че хората, които се опитват да избягват спорове, се събуждат рано сутрин с много високи стойности на хормона на стреса кортизол и по време на деня концентрацията му бавно и плавно намалява.

Автор:

Този автор има 139 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.