Ефектните бои

06.10.2010 | Автор: | Публикувано в: Друго, Обзавеждане

Днес е модерно завръщането към традициите при оцветяването на стените. Със сръчна ръка, опростени инструменти и специални бои се възпроизвеждат характерните при ренесанса “облаци” по стените и венецианско стуко, с подобните на мрамор мазилки. Заличават се някои несъвършенства по стените от едната страна, а от другата се създава съвършено нов декор, което е предимство на това покритие. След като изсъхне боята, какъвто и ефект да се избере, се нанася безцветен восък, който да имитира патината на времето.

На по-малки площи за лесно и ефектно разкрасяване – на орнаменти, конзоли, парапети и за други детайли могат да се използват немските бои с ефект подобен на гранит, бронз, металик, мрамор с маркировъчен или флуоресцентен ефект. Опаковката на тези бои е аерозолна.

• Ефект на облаци
Леко се напоява в боя, ръкавица направена от хавлиен плат. С въртеливо движение плътно до стената притискайте изпънатата ръка.

• Ефект Сюнгер
Използва се сюнгер. Тампонирането е два пъти с две различни гъби последователно, потопени в боя на водна основа е препоръчително.

• Ефект на патина
Използва се плоска четка с ширина 10 см. Първият пласт боя трябва все още да е влажен, при нанасянето на втория пласт. Със свободни движения преминете с нея стената, с натопената четка в малко боя.

• Ефект на тъканта
Еднородна тъкан е необходима в голямо количество. Тампонирайте стената без напълно да изличавате първия пласт боя. Препоръчително е често да сменяте парцала.

• Ефект на гранит, мрамор
Получават се различни ефекти в зависимост от повърхността на мечетата – издълбани, с фигури, гладки.

• Ефект Стуко
В довършването на боядисването се използва шпакла. Първият слой трябва да е задължително изсъхнал с акрилна боя. Натиска се с острието във формата на буквата Х, след като се нанесе втория слой. В зависимост от наклона, който се придава от острието е получения ефект.

Автор:

Този автор има 14 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.