Методи за циклене на паркет – видове машини

13.07.2012 | Автор: | Публикувано в: Дом и семейство

Циклене на паркет се прави, когато подовата дървена настилка се е захабила с времето и има нужда от обновяване. С едно добро циклене и лакиране, вашият паркет може да заприлича съвсем на току-що поставен. И което е по-важно: можете и сами да си го направите.

По принцип циклене на паркет се прави с валцов или дисков шлайф, като цените им варират от 2000 до 8000 лева. Друг вид машина за циклене на паркет е лентовият шлайф, но той е неподходящ за употреба при циклене, тъй като неговото предназначение е да отнема материал, в смисъл – да отнема количество. Освен това мястото, на което се снаждат самите дървени плочки може и да няма възможност да се заличи.

Далеч по-практична е цената на обикновения виброшлайф, който всеки може да си набави и без да се налага да плаща за работа, да си изцикли паркета. Вярно, ще стане много по-бавно, но ако не ви се налага да правите бърз ремонт и просто искате да обновите подовите настилки на вилата, например, този вид машина за циклене е идеалният и практичен вариант за вас.

Много е важно също доколко паркета, който се готвите да циклите е захабен или пък точно обратното – слаган е скоро и досега не е циклен. Ако настилката е доста позахабена, слагана е преди 30 години и досега не е правено нищо, то ви чака доста работа, защото ще трябва да се мине с поне два вида шкурка. Видовете шкурки са разделени според фиността на абразивните частици. В началото при захабен паркет ще трябва да минете с по-едрата, а после да доошлайфате и загладите и с по-фината.

Аналогично, ако вашата настилка, на която искате да приложите циклене на паркет е по-нова, то тогава и един вид шкурка ще ви свърши чудесна работа и няма да се налага да вършите много и груба работа. В този случай наемането на човек, при положение, че и сам може да си го свършите, не е оправдано.

Автор:

Този автор има 139 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.