А питате ли вашето дете, когато избирате жилище?

27.04.2020 | Автор: | Публикувано в: Дом и семейство

Въпросът е риторичен и не го схващайте буквално – може дори още да нямате дете. Все пак човешкият род съществува защото се раждат деца и тези деца имат своите потребности, които се променят през целия им живот. Не винаги родителите определят техните потребности с най-голям приоритет, не защото не обичат децата си, а защото често не мислят в перспектива, особено когато са под напрежение. Такава ситуация е и покупката на имот.

 

Ако разгледате имота като определен вид пазарна стока, то със сигурност това е най-рядко купуваното нещо в живота на човек – средно статистически един-два пъти в живота. Ежедневно правим десетки покупки, някой породени от реални нужди, други – резултат на наши емоции. Някои стоки купуваме от най-близкия магазин, за други обикаляме целия квартал. Възможно е закупеното да не се хареса от останалите членове на семейството, което едва ли има някакво значение, ако се касае за евтина покупка от първа необходимост. Скъпите покупки обикновено изискват повече време – за обмисляне на тяхната необходимост, за финансова оценка на разходите, за евентуални последствия от покупката. Такива покупки обикновено се консултират в семейството или с приятели и тяхното осъществяване изисква повече време. Времето е необходимо един път за проучване желаните характеристики на търсеното и втори път за откриване на най-доброто място откъдето съответната стока може да се закупи.

 

Купувачите на имот обикновено са в стрес, когато търсят дом за тях в София. Голямото предлагане на имоти, голямата конкуренция сред купувачите, финансовите рамки на покупката, ограниченото време за избор, непредсказуемият имотен пазар са едни от факторите, които допринасят за стресовата ситуация в която попада почти всеки търсещ жилище за купуване в столицата. 115 Софийски квартала (без околните близки селища) със средни цени от 470 до 2500 €/кв.м, с ново, старо или смесен тип строителство, с добра, приемлива или липсваща инфраструктура, с добри или почти липсващи транспортни комуникации, с налични или изобщо без зелени площи – пътят към закупуването на жилище  изглежда труден, дълъг и неясен. Затова над  85% от купувачите на имот в София сключват сделка в рамките на около 3 месеца, като това време постепенно започна да се увеличава през 2019 година, като заедно с него нараства и броят на сделките с отстъпка от цената.  В треската на търсене за една от най-важните покупки в живота и на преценка на компромисите, които неминуемо ще се наложи да направят, купувачите често игнорират настоящите или бъдещи потребности на децата, които имат или ще родят и отгледат.

 

Първата необходимост е близостта до поликлиника – от периода на бременността на жената до първите няколко години от живота на детето. Какво би станало ако най-близкото здравно заведение е на 3-4 км и да стигнеш до него трябва да сменяш няколко транспортни средства или да ползваш кола, която няма къде да паркираш там? След това възниква необходимостта да извеждаш ежедневно потомството с детска количка по улица без тротоари или в разкопки от близки строежи. Детето расте, прохожда и трябва да потича на воля и в безопасност в кварталната градинка, но такава се оказва, че няма в този квартал, а най-близката е на 2 км отстояние. Годините минават и неусетно става време детето да тръгне на градина и после на училище. И започва едно ходене по мъките – всеки иска детето му да получи най-доброто в живота, а това предполага старт с едно добро училище. Да ама знаете ли, че има квартали, в които изобщо няма училища и/или детски градини!? Във Фейсбук има групи, пълни с оплаквания на родители, живеещи в кварталите Витоша, Манастирски ливади и др., които се сетили няколко години след покупката на жилище там, че няма къде да запишат децата си на градина или училище. И  изчакват нещо да се освободи. Така се стигна до положението Църквата да дари на общината за срок от 50 години терени в София за 2 училища и детска градина – в цитираните два квартала. През 2019 година започва проектирането им и веднага след него строителството.

 

За новите правила за уседналост при прием на децата в първи клас спомогнаха и родители, сезирали преди време прокуратурата със сигнали за злоупотреби с адреса на семействата. Затова столична община спусна единни критерии за прием, които станаха задължителни за всички  – това намали подозренията за измами в някои столични училища, относно достоверността на заявените от родителите адреси. Вече е налице интересен феномен – някои родители се пренасочиха да купуват дом в квартали, които са в близост до училището, в което искат да запишат детето си, когато стане първи клас. Вероятността този критерии да става все по-значим при покупката на жилище започва да нараства.

 

Училището, в което искаш детето ти да започне да учи в първи клас, е нова причина, поради която хора избират в кой квартал да закупят жилище. Както казва един родител във Фейсбук: Като искаш детето ти да учи непременно в 119 училище – купи си жилище на ул.Латинка, но не може да живееш в Дружба и да го запишеш в квартал, където не живее. Така е по-справедливо да ползваш предимствата на мястото, където живееш.

 

Важното в живота следва да се планира и обмисля от всички страни, особено когато става въпрос и за деца. Замисляте ли сте се как ще развеждате децата докато са малки – до и от градина, училище, курсове, тренировки и какво ли още не. Проблемът е не само с малките деца – един 12-13 годишен тийнейджър как ще пътува до училище и до приятелите си? Да не говорим ако имате три деца и куче, които ежедневно следва да разхождате.

Вижте повече информация за най-важните неща, които следва да извършите преди да пристъпите към покупката на жилище на  imotisofia.com или на sofimot.com

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.