Учебен курс по… щастие

02.10.2010 | Автор: | Публикувано в: Друго

Радвай се на живота!

Възможно ли е човек да се обучава как да се чувства щастлив? Възможно е и го доказвам – твърди Тал Беншахар, преподавател по психология в Харвард, където се слави като „звезда”. Наред с редовните си преподавателски занимания, той води от няколко години и специален факултативен курс, към който е привлякъл студенти, психолози, психиатри и най-широка публика. Базирайки се на изследванията и резултатите на т. нар. позитивна психология, той изнася лекции и беседи, фокусирани върху това как да се преборим с депресиите, как да се чувстваме удовлетворени от живота, как по-лесно да преодоляваме скърбите, тревогите, неудачите, които той неминуемо ни поднася. Идеята за такъв курс му хрумнала преди 6 години, като в началото при него дошли да се обучават 8 студента. Без да използва някаква реклама, следващата година, научавайки „от ухо на ухо”, курсистите му се увеличили на 300, на третата година техният брой нараснал на 900, после – на 1400, за да се множи все повече.

Своите идеи, опит и практика, Тал Беншахар е осмислил и обобщил в книга на тема „Обучение за щастие”, предизвикала интерес, преведена и разпространена в 20 страни. По повод неотдавнашното излизане на тази книга във Франция, професорът споделя в интервю пред журналисти: „Само не си мислете, че аз самият съм непрекъснато щастлив, както и курсистите ми. Моята цел е да ги насочвам към определени поведенчески еталони и мисловни нагласи, чието положително въздействие е научно доказано.”

В книгата, както в беседите си, той подчертава някои основополагащи принципи, които свежда до няколко „урока”. На първо място, всеки трябва безусловно да приеме своето сътояние на човешко същество. Тоест, да преживява радости и страдания, възходи и падения.
„И нека не си мислим, че сме дълбоко нещастни, когато сме депримирани, тревожни, скръбни или разгневени. Всичко това, напротив, е признак на нормално душевно здраве.

Единствено психопати не изпитват мъчителни чувствай емоции

Много важно е също така да не се опитваме да потискаме скръбта, страховете, мъчителните преживявания. Те ще се настанят дълбоко в душевното ни пространство. По-добре е да им се отдадем напълно, да преминем през тях, за да можем да ги преодолеем.”

Вторият урок се свежда до това да не се нагърбваме с много задачи едновременно. Това най-често води до стрес, а ние може да го избегнем, като намалим тази свръхактивност, ограничавайки я до най-необходимото и неотложното. Инак настъпва хаос и лош резултат.

Третият основен урок визира здравето на организма за доброто състояние на духа, познато и утвърдено от древните, още отпреди хилядолетия: добра храна, добър сън, физически усилия. Защото нашето емоционално равновесие, подчертава Беншахар, е тясно свързано с хигиената на нашия живот. Той привежда за пример едно изследване, проведено с 150 пациента, страдащи от дълбока депресия. Една трета от тях били лекувани с помощта на депресанти. Втората трета – само с подбрани физически упражнения, три пъти седмично по половин час джогинг (бягане). Останалите 50 души – едновременно, с антидепресанти и физически упражнения. Резултатът бил приблизително еднакъв и за трите групи: значително подобрение.
Втората група обаче, макар в течение на по-продължителен срок на лечение, е показала най-дълготраен положителен ефект.
На четвъртия урок се дава особен приоритет: това е редовното водене на дневник. В него се записват преживелиците през деня – положителни и отрицателни. Слага им се съответно оценка по петобалната система за степента на въздействие върху настроението и самочувствието. Професорът предлага два варианта: дневник с отразяване предимно на положителните моменти или дневник с отрицателните емоции – според това как те са въздействали на душевното състояние. При втория начин нивото на тревожност може в началото да се увеличи, пояснява той, но то непременно и трайно ще спадне.

„Воденето на дневници засилва имунитета и подобрява социалната приспособимост” – твърди Тал Беншахар. Резултатът от този особено ефективен метод е по-забележим при мъжете, по-малко склонни от жените да дават израз на емоциите си. Всъщност, заключава той, повечето от всички мои теории и съвети в известна степен са отдавна познати на човечеството. Проблемът се състои най-вече в това, че ние не ги съблюдаваме. Впрочем нека не забравяме, че за да се чувстваме добре в кожата си, всичко зависи най-вече от самите нас.

Автор:

Този автор има 14 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.