Ефективност и практичност на инфрачервените нагреватели

18.02.2015 | Автор: | Публикувано в: Друго

Инсталирането на традиционните системи за отопление често изисква значителна капиталова инвестиция  и отнема много време.

Монтажа на инфрачервени нагреватели отнема минимум време и пари. При преместване лесно можете да демонтирате и вземете със себе си нагревателите, за да ги инсталирате на новото място.

Монтажът на инфрачервените нагреватели на тавана оставя стените и пода свободни, което увеличава полезния обем на помещенията.

Лъчистите нагреватели осигуряват бързо затопляне в сравнение с конвенционалните системи за отоплителни, защото цялата енергия се предава точно в желаното от нас място. Това позволява да се намали температурата през нощта, почивните и празничните дни, което значително намалява консумацията на енергия.

Инфрачервените устройства са съвместими с всички системи за вентилация, като работата им не води до разпространението на въздушни течения, които могат да предизвикат смущения в работата на вентилационните системи.

Когато капацитетът на съществуващата отоплителна система не е достатъчен, инфрачервените нагреватели се явяват лесно и евтино решение като допълнителен източник на топлина.

Инфрачервени нагреватели са единственото средство за повишаване на температурата в открити площи и в райони с лоша изолация. Полето на техните приложения е много широко: от нагряване на посетителите на стадиони и кафенета на открито, до това да ги използвате за размразяване на стълбища и входни рампи.

Инфрачервени нагреватели се използват и когато е нужна технология необходима за повишаване на температурата на повърхности. Например, когато е нужно ускорено втвърдяване на части изработени от стоманобетон или изсушаване на боядисани части.

Как правилно да изберем инфрачервен нагревател

  • В помещения с ниски тавани, обикновено се използват нагреватели с относително ниска температура на излъчващата повърхност, която да осигури добро разсейване на топлината и високо ниво на комфорт.
  • В помещения с високи тавани, открити площи и в случай на локално парно препоръчителен е избор на високо-температурни нагреватели с открити елементи, които дават по-интензивен и концентриран поток.

 

Опасни ли са инфрачервените нагреватели?

Инфрачервените нагреватели са напълно безопасни. Инфрачервеното лъчение е естествен вид отопление. Най-разпространеният източник на инфрачервено излъчване е слънцето.

Разликата от конвенционалните отоплителни уреди е в начина на отопление, като при инфрачервеното отопление не се нагрява въздуха а обектите, които се намират в зоната на действие на нагревателя (подове, стени, мебели, хора).

Инфрачервените лъчи са в състояние да изминават дълги разстояния с минимална загуба на енергия. Следователно, инфрачервените нагреватели са особено ефективни за отопление с високи тавани (стадиони, промишлени помещения) и локално отопление (работни места в големи стаи), отопление на открити площи (стадиони, кафенета на открито).

Автор:

Този автор има 7 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.