Какво се случва с хартиените торбички, след като ги употребим

17.06.2015 | Автор: | Публикувано в: Друго, Релакс и свободно време

Когато ползвате хартиени торбички осигурявате удобство за себе си, а освен това помагате на природата, защото те са значително по-безопасни за нея от найлоновите торбички. Здрави, устойчиви и практични, може да ги използвате многократно за различни неща.

След като ползвате много пъти хартиените торбички и приключите вече окончателно с с употребата им, съществуват няколко неща, които може да се случат с тях. Ако те са от минимално обезмастилените, те могат да бъдат компостирани; в противен случай могат да бъдат рециклирани по повечето схеми за смесено рециклиране или да бъдат изхвърлени (но това е най-малко препоръчителният от вариантите).

Ако все пак изберете неподходящото действие, само за период от няколко месеца хартиените торбички ще се разградят. Освен че това ще стане бързо, след като се разложи, ще подхрани почвата с много полезни вещества. Това няма да се случи, ако изхвърлите найлонова торбичка в природата.

Ако решите да се рециклирате хартиените торби, това е възможно най-добрият избор. Тогава нещата са малко по-трудоемки, но крайният резултат при всички положения си струва.

Хартията трябва първо да бъдат повторно смачкана, което обикновено изисква химически методи, включващи съединения като водороден пероксид, натриев силикат и натриев хидроксид, които избелват хартията и разделят целулозата на влакна. След това влакната се почистват и проверяват, за да бъдете сигурни, че са освободни от всичко, което може да обърка процеса на правене на хартия и по-късно се измиват, за да бъдат отстранени остатъците от мастило, преди да бъдат превърнати отново в хартиени материали.

Найлоновите торбички са само малка част от боклука, изхвърлян в предназначените за това депа. Вредите от тях обаче са огромни. Разграждат се изключително бавно и дори след като се разложат са силен замърсител.

Друг проблем с найлонови торбички е, че те относително рядко се рециклират. Те биват рециклирани в пъти по-малко и значително по-бавно от нормалните хартиени торбички по данни от агенции, борещи се за защита на околната среда. Със сигурност вредят на природата много повече от хартиените торбички.

Когато найлоновите торбички са въведени в супермаркетите през 1970 г., търговците и потребителите ги предпочитат, защото те струват по-малко в сравнение с хартиените торбички и не заемат толкова място за съхранение. С течение на времето обаче се увеличават предпочитащите хартиените торбички. Днес все повече хора избират именно тях за различни цели. Обикновено те изглеждат по-привлекателно. Здрави са и могат да бъдат използвани многократно. Предназначенията им са множество, но най-популярните са като опаковка за подарък и с рекламна цел.

Автор:

Този автор има 5 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.