Видове таблети и сензорни екрани за тях

08.06.2012 | Автор: | Публикувано в: Джаджи

Избирайки измежду няколко вида таблети, има голяма вероятност да се зачудите какъв вид и модел да си вземете. Според външния си вид, размери и предназначение има няколко вида таблети, от които можете да избирате.

Таблети тип iPad

Този вид таблети не разполагат с клавиатура и мишка, и всяка една функция се извиква само с едно натискане на пръст или пък с химикалката върху сензорния екран. Размерите на този вид таблети е между 8,4 и 14,1 инча. Хубавото на този тип компютри е, че имат по-малко движещи се части и не са толкова чупливи. Освен това са леки и удобни за носене.

Сгъваеми таблети

Този вид таблети са досущ като нормални лаптопи. Те разполагат с клавиатура, а най-интересно при тях е факта, че дисплеят им може да се завърти на 180 градуса и да застава върху клавиатурата. Това тяхно качество ги прави много уязвими. Този въртящ механизъм лесно може да бъде повреден при падане.

Хибридни таблети

Хибридните модели са такива, при които се съчетават функциите на два вида таблети – на сгъваемите и на тези от типа iPad. Екраните им са touch-screen, но не се въртят.

Освен това видовете таблети се характеризират и с определени видове екрани, като всеки от тях се определя от своите функции, които изпълнява. Има 2 вида екрани – съпротивителни (Resistive) и капацитивни (Capacitive).

Съпротивителни екрани

Този вид екрани са пасивни екрани и реагират на всеки вид натиск върху него. Тяхната степен на точност е висока, но пък за сметка на това изискват калибриране. Високата разделителна способност на този вид екрани позволява използването на стилус. Същевременно възможностите за разпознаване на допира с пръсти, и то едновременно в няколко точки (multi-touch), са доста ограничени, въпреки че съществуват възможности за прилагането му.

Капацитивни екрани

Този вид екрани обикновено разпознават допира много по-точно от съпротивителните екрани. Дисплеите от този тип нямат нужда от ползване на стилус.

 

Автор:

Този автор има 139 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.