Nokia на пазара на смартфони

Nokia, третият по големина в света производител на смартфони, ще пусне на пазара телефон, базиран на Windows Phone, на цена от 189 евро през второто тримесечие на годината, опитвайки се по този начин да привлече потребителите, които за първи път ще ползват такъв тип устройство.

Lumia 610 ще бъде с 30% по-евтин от сега предлаганите смартфони от Nokia, базирани на платформата на Microsoft Corp. – Windows. Смартфонът ще бъде насочен към младите хора, с цел да ги закачи, като потребители на новата платформа на компанията. Nokia също обяви телефон с камера с висока резолюция, който ще представи на Mobile World Congress в Барселона и това ще бъде първият им продукт, показван там от три години. (Очаквайте скоро новите мобилни телефони и смартфони в MobiButik)

Цената го прави много конкурентен на най-ниския клас устройства с Android. Телефонът ще бъде атрактивен и за операторите, тъй като ще изисква много малко субсидия.

Microsoft адаптира софтуера Windows Phone, така че да изисква двойно по-малко памет и да работи с по-евтиния 7X27A чип от Qualcomm Inc. Това трябва да помогне на производителите да намалят своите разходи. Lumia ще работи с обновена версия на софтуера –  Windows Phone 7.5, известен като Mango.

Nokia също така пусна и три телефона от линията ASHA, които се продават предимно в развиващите се пазари. Компанията прави около 46% от продажбите за миналата година от тези телефони и други от по-ниския клас, които за разлика от смартфоните, са по бавни при работата с приложения, като например видео разговори и корпоративна електронна поща.

Продажбите на смартфони се очаква да нараснат с 39% тази година от 472 милиона броя, според изследване на Gartner Inc. Android и iPhone, взети заедно държат общо три четвърти от продажбите на смартфони за последното тримесечие, докато делът на Nokia е 12%. Един милиард души могат да използват смартфони до 2016 г., се казва в доклад на Forrester Research през този месец.

Автор:

Този автор има 9 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.