Обща информация за възрастни и ембрионални стволови клетки

09.03.2012 | Автор: | Публикувано в: Здраве и красота

Стволовите клетки са суровите материали на тялото – клетки, от които се създават всички отделни типове клетки със отделни функции. Под точните състояния в тялото или в лаборатория, стволови клетки се отделят на повече клетки, които са известни като дъщерни клетки. Именно дъщерни клетки се превръща или на нови стволови клетки (които се самоподновяват) или се превръщат отделни клетки (обособени) с по отделна функция като кост, кръвни клетки, сърдечен мускул. Стволовите клетки са се характеризират със своя произход – уникален – никой от отделните клетки в тялото има естествената възможност да генерират нови стволови клетки. Стволовите клетки могат да бъдат съхранени в банка за стволови клетки.
Изследователите са разкрили различни източника на стволови клетки:

Ембиронални стволови клетки – Клетките, от този тип имат своя произход от ембриони, които са на възраст четири или 5 дни. На тези дни ембрионът е познат като бластоцист и има около 150 (сто и петдесет) клетки. Те са плурипотентни стволови клетки, което има смисъл , че могат да се отделят на повече стволови клетки или могат да се обособят и да се трансформират всеки вид кръвни клетки. Поради тази многофункционалност ембриотичните стволови клетки разполагат с най-обширния потенциал на приложимост да лекуват или да регенират заразени тъкани или органи при хората.

Възрастни стволови клетки – За този тип столови клетки могат да бъдат видени в повечето възрастни тъкани, като. Възрастните стволови клетки също могат да бъдат при децата в плацента и пъпната връв. Заради това и по-точен термин сомантични стволови клетки. До неотдавна се знаеше че възрастните стволови клетки могат да правятподобни типове клетки. Например смяташе се, че стволовите клетки намиращи се в костния мозък могат да обезпечат само кръвни клетки. Все пак най-новите данни допускат, че възрастните стволови клетки, могат да бъдат по-гъвкави отколкото се предполагаше досега и да направят несвързани типове клетки като за финал. Например стволовите клетки от костен мозък могат да имат възможността да създадат мускулни клетки.

Автор:

Този автор има 57 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.