Регистрация на фирма – как да се справим със задачата?

19.01.2012 | Автор: | Публикувано в: Правни норми

Това вероятно е един от първите въпроси, които всеки си задава в момента, в който реши да започне нов бизнес. Този въпрос сякаш “те сваля на земята” – защото ако до момента в съзнанието ти се е оформяла идеята, за която се очаква да донесе пари, то неминуемо идва моментът, в който трябва да се мине през сложната процедура, наречена регистрация на фирма. Тази процедура сякаш те връща в реалността на българската бюрократична машина, създадена сякаш да провери доколко ентусиазма за стартиране на собствена фирма е истински, и доколко е плод на мимолетна емоция.

Има доста различни гледни точки относно процедурата по регистрация на фирма. Често се сещаме само за лошото – тромави, сложни и неясни процедури по регистрацията, безсмислени държавни такси, висене на опашки и контакти със сърдити, дебели и космати държавни чиновнички. Но нека за момент да погледнем и от хубавата страна на нещата – например, ако успеете да се справите с регистрацията на новата си фирма, вероятно не съществува природна сила, която да ви отклони от пътя. По време на процедурата ще се сдобиете също така с важното за всеки собственик на фирма умение да контролирате нервите си, ще свикнете да губите пари, и най-важното – умението да накараш някой държавен служител да свърши работата си.

Въпреки донякъде положителните страни на това да направиш сам регистрацията на фирмата си, все пак много хора биха предпочели да си спестят това удоволствие. И тогава на помощ идват един специален тип консултанти, занимаващи се единствено с регистрация на фирми. Това са доста интересен тип хора – сърцата им вероятно са сериозно закоравели се от ежедневните контакти с търговския регистър, но пък от друга страна, това ги е научило да приемат хладнокръвно всяка приумица на чиновниците, отговарящи за регистрацията на новата фирма. А когато си хладнокръвен професионалист, сякаш нищо не може да те “разнежи” – а това гарантира добрия краен резултат.

Когато човек се изправя пред някоя нова и сложна задача каквато е регистрацията на фирма, винаги е за предпочитане да ползва услугите на професионалист. Защото процесът на регистрация може да се разглежда като “първата копка” в процеса на работата – и ако в началото на бизнеса всичко започне гладко и без проблеми, то това най-малкото носи увереност в бъдещия успех.

 

Автор:

Този автор има 3 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.