Даде ли урок кризата на фирмите в България

Повишаването на производителността на труда, подобряване организацията на работа и свиването на разходите е неизбежен елемент от краткосрочната стратегия на малки, средни и големи фирми, а предварителните проучвания на пазара, планирането и добрата бизнес концепция е задължително за всеки, който е решил да започне бизнес, като извърши регистрация на нова фирма.

Разточителното и аристократично прахосване на средства вече е отживелица. То бе характерно за пионерите в капитализма и пазарната икономика в България – фирми, които започнаха първи стопанска дейност в началото на деветдесетте, зад които стояха бивши партийни дейци, хора от организираната престъпност и хора от „Държавна сигурност”, както и бивши служители на ръководни постове в предприятия, които използваха контактите си за започване на бизнес. Разрастването на фирмите не беше на пазарен принцип, а благодарение на връзки, силов натиск и липсата на конкуренция. Новите бизнесмени не се интересуваха от производителност на труда, рентабилност, качество на обслужване и т.н., благодарение на гарантираният си пазар.

Тази тенденция катализира в края на 2008 г., когато „икономическият балон” в икономиката, подхранен от безразсъдните кредитни експанзии на банките в цял свят, накараха всеки по-инициативен ентусиаст да регистрира фирма и да започне бизнес, без да има ясна стратегия и план, какво ще прави. Това се наблюдаваше в най-показателен вид в сферата на строителството и недвижимите имоти.

Резултатът беше катастрофален. Финансовата криза доведе до верижна реакция от фалити на фирми, огромна безработица и бедност. Статистиката е показателна – около една трета от всички регистрирани фирми фалират до третата година от откриването си. Всяка година в Търговският регистър се вписват хиляди нови фирми, като повечето от тях нямат реална финансов, кадрови и управленски потенциал да се развият и да се наложат на пазара.

Но кризата, колкото и да беше жестока за всяка сфера от икономиката, даде урок на бизнеса, като го направи по-мъдър и по-прагматичен. За много от тези, които тепърва са решили да започнат бизнес и да открият своя фирма, така високомерно подминаваните в миналото етапи на предварително планиране, както и проучване на пазара, се оказаха от ключово значение за оцеляване. Така наред с традиционните ентусиасти, чиито фирми още от първите месеци на регистрирането си са обречени на фалит, се появиха и качествени предприемачи, които знаят какво правят и организират новият си бизнес с добра доза професионализъм. Последните са лъч надежда за развитието на малкият и средният бизнес, който крепи всяка модерна икономика.

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.