Косопад – информация за заболяването и предизвикващите го фактори

12.01.2012 | Автор: | Публикувано в: Здраве и красота

Когато количеството коса по гребена се увеличава всеки път след разресване, много хора, без зависимост от пола изпадат в паника. Това естествено са най-явните симптоми за косопад. Но за да се преборите със заболяването, първо трябва да се запознаете с неговата същност и причинителите му.
Косопадът засяга милиони мъже и жени по-целия свят и е изключително неприятно усещане, както от физическа, така и от психическа гледна точка. Космите са важен защитен компонент на човешкия организъм и се намират на всички важни места по тялото.  Заболяванията и аномалиите на космите понякога представляват неподозиран медицински и психологически проблем за болния.
Причини за косопад:  Косопад може да има по-много причини. Често  те не са фатални и обикновено това е обратим процес, но само ако му бъде обърнато  внимание навреме. Андрогенната алопеция, телогенния ефлувиум, алопеция ареата и трихофитията също са често срещани причини за загубата на коса. Макар и при двата пола да съществуват еднакви причини за появата на косопад, има известно разминаване. Косопадът е  по-често срещан при мъжете, но и жените не са пропуснати. При тях  капенето на коса се наблюдава сравнително по-рядко отколкото при мъжете. Той протича по-различен начин и може да се дължи на различни заболявания, козметични процедури, бременност и последвалия я стрес, прием на лекарствени медикаменти като противозачатъчни, хормонален дисбаланс или да е генетично заложен. За разлика от жените, мъжете са много по-застрашени от оплешивяване и за целта е необходимо още при първи симптоми веднага да се вземат необходимите мерки и да се започне съответното лечение. Мъжкият косопад се дължи най-вече на чувствителността на космените фоликули към дихидротестостерон , причиняваща скъсяване на живота на всеки косъм. Този косопад стартира с рязко отдръпване на космената линия и изтъняване на космите, намиращи се в горната част на главата. Това е прогресиращ косопад и при ненавременни мерки и предприемане на лечение води до оплешивяване. Проблем  и при двата пола може да се появи след употребата на  различни  силни шампоани, които освен, че увреждат косъма, дразнят скалпа и пречат на израстването на  нова коса. Пърхотът и неговото  не лечение също  може да се превърне в усложнение  и да причини косопад. Не зависимо от пола на страдащите от косопад, ако не бъде диагностициран на време, лечението  му значително се затруднява, а в някой случаи дори остава нелечимо. Успокоение за всички, страдащи от това заболяване са непрестанните проучвания , които се провеждат за борбата с него и откриването на нови методи и медикаменти за лечението му.

Автор:

Този автор има 81 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.