Стиловете в модата

29.12.2011 | Автор: | Публикувано в: Магазини, Мода, Облекло

Стиловете в модата и тенденциите се сменят всяка година и понякога ни се налага да се съобразяваме с тях колкото и да не ни се иска. През последния век, модата в западния свят е премила през доста етапи и през доста големи промени. От 1900 година до 2011, прищевките на дизайнерите включват ниски талии, къси поли, умишлено скъсаните джинси, широки колани, вталени сака и какво ли още не, но ето как се е променила модата  от двадесети век до днес.

1900-1920
Дамската мода в началото на двадесети век е залагала на зрелите, пищни фигури. Бюстовете и извивката на  бедрата са на показ от стила на роклята през епохата. В ранните години на първото десетилетие, полите са дълги и „бухнали”, подобно на днешните сватбени рокли. Въпреки това, в края на десетилетието, полите постепенно се скъсяват и започнат да се разкриват глезените. Общият силует на роклите също се промени леко, движейки се към по-тясна, права линия. В Париж се заражда така наречената „висша мода”, която е предназначена за дамите от висшите слоеве на обществото.

1920-1940
През 1920 година, облеклото официално влиза в модерната епоха на модния дизайн. През това десетилетие, жените започват да се освобождават от задълженията си да носят само дълги поли и рокли и започват да носят по-удобни дрехи като панталони и къси поли. Докато модния стил си остава относително консервативен до 1925 г., късите поли, дълбоките талии и революционен стил на чепарето ера,са характерни за втората половина на десетилетието. Рокли се изработват все по-вталени, за да се подчертае елегантността на тялото. Коляното излиза на показ, а дамската шапка „клош” в ключов аксесоар за това време.
1940 – 1960
През тази епоха нестабилното икономическо положение на Европа и САЩ дава отражение и върху модния стил. Едноцветно, строго облекло, като по-голямата част от хората са се обличали с униформи. Времето на война е изисквало адекватно облекло за изпълнение на социалните функции на всички. Поради ограничените материали, полите са по-къси от всякога, а копчетата са ограничени до три на всяка дреха.

До края на 1940-те и началото на 1950-те години, дизайнерите се уморили бързо от утилитарния, минималистичен вид на облеклото през тази епоха. Копнежи за елегантност и лукс, които са били потиснати по време на войната, започнали да се прокрадват отново в края на 1940 г. Започнали да се подчертават  заоблените рамене и тънките талии, а дългите поли се завърнали. За дрехите често са били използвани луксозни, скъпи материи и богато украсените аксесоари станахли необходими елементи.

1960 – 1980
През 60-те и 70-те години става истинска революция в модната индустрия. Започва се масово производство на дрехи като минижупи, силно вталени панталони и дънките. Вече няма ограничения за жените да носят панталони, като това се превръща в ежедневие. Настъпва истинска социална промяна в модния стил, тъй като всеки се облича според собствения си стил и няма строги тенденции.

 

1980 – 2011
През тези години силата на парите доминира в модния свят, тъй като всеки се стреми да се облича според модата наложена от бутиците в Ню Йорк и Париж. Дрехите се изработват по поръчка, като се създават и по-масови дъщерни марки на известните модни компании.

Въпреки всичко, се набляга на спортно-елегантните дрехи, който са вдъхновени от грънча и рок енд рол-а. Жените сами започват да избират дали да прикриват тялото си или да го излагат на показ, тъй като социалните норми са отживелица.
След 2000 година голяма популярност придобиват и онлайн магазините, който облекчават ежедневието за жената, предлагайки й всичко, от което има нужда на едно място, без да й се налага да излиза от дома си.

 

 

 

 

 

 

Автор:

Този автор има 4 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.