Зимната градина по света

17.10.2011 | Автор: | Публикувано в: Дом и семейство

Луксозните постройки набират популярност в бързи темпове в голям брой държави по света, където се използват в различни дейности на живота – държавни, жилищни и дори промишлени постройки. Всеки един народ е внесъл свой собствен оттенък върху архитектурния стил и интериорния дизайн на зимните градини, построявани в дадената държава.

Изграждането на съвременна зимна градина е труден и креативен процес процес. Създаването на уютна, прекрасна и същевременно с това надеждна и безопасна конструкция, изисква добро познаване на техническия процес. Кътче от рая, което да бъде място на спокойствие и почивка, да носи щастие дълги години на собствениците си, изисква пресмятането и наблягането на голям набор параметри и специфични конструкционни особености.

Зимните градини от край време, някъде през времето на Римската империя, са използвани за отглеждане на растения, които обичат топлина. В днешно време обаче, тези постройки са много повече от оранжерия. Зимните градини са неизменна добавка към сгради с обществено значение, културни центрове, музей под открито небе и бизнес центрове. Превърнати в трапезарии , галерии, място за отдих и дори офиси, тези постройки пораждат възхита у всеки човек благодарение на неповторимия си стил и обаяние.

Даже да не притежавате вила в Неапол, зимната градина от Италия (conservatori итал.ез.) пак ще пасва чудесно към вашата къща, в повечето случай от южната страна и леко над нивото на основната сграда. Архитектурата им наподобява повече на открита тераса, без стени, само с покрив. И въпреки всичко сте решили да постройте такава постройка в област с по-суров климат, във всеки случай ще ви трябват прегради. Характерно за интериора на италианските зимни градини е изграждането на езеро в тях, италиански керамични вази и скулптури и цялата декорация в бели, може и светли цветове. Голямото разнообразие на зелени, обикновено цитрусови, подчертават цветния декор на зимните градини от Италия.

Френските зимни градини или чаровно назовавани “conservatoires”, са ярък пример за показност, празничност и при това функционалност. Френският стил е запазил в себе си лукса на барока, възникнал във Франция по времето на Ренесанса. Мебелировка с извити крака, детайли от месинг, големи огледала с резбовани рамки са просто част от луксозния декор на постройките във френски стил. И аксесоарът, без който никоя френска зимна градина не е завършена – традиционния френски стол Bergere. Далечно напомнящ на хамак, той е приятно място за разговори с близките хора или място за спокойно наблюдаване на нощния небосвод.

Британците обичат своите зимни градини, навярно повече от всички други нации. Всъщност, два от основните три стила зимни градини, идват от Великобритания и са в резултат на английския архитектурен стил:

=Едуардски зимни градини (Edwardian conservatories англ.ез.) – изчистените архитектурни линии напомнят за един малко по-народен стил, но претворил в себе си великолепието и мощта на бившата колониална империя;
=Викториански зимни градини или както англичаните казват “Victorian conservatories” – основна характерна особеност е три- или петстранния панорамен прозорец. Стилът символизира здравината и непоклатимостта на Стара Европа.

Отличителна особеност в декора на английските зимни градини е поставянето на фабрично състарени мебели в светъл или тъмен естествен дървесен цвят.

Подреденост, Спокойствие, Чистота – перфектно описват германските зимни градини или казано на немски – “wintergarten”. Отличителна черта на постройките в този стил е употребата на естествени материали. Германските зимни градини с лекота се нагаждат към архитектурата на всеки дом. Интериорът им е сдържан и суров, като характера на германците, но пък отделните елементи в декора биха могли се боядисат в ярки тонове.

Автор:

Този автор има 11 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.