Как да изберем подходящата боя

16.08.2011 | Автор: | Публикувано в: Дом и семейство, Практически съвети

Изборът на подходяща боя може да ни помогне да си спестим излишни разходи, както да ни осигури здравина на покритието в дългосрочен план. Най-често ни се налага да избираме между бои на акрилна, силикатна или силиконова основа. Когато се изправим пред подобна дилема, е хубаво да отчетем особеностите на желаното цветово оформление и експлоатацията му.

 

Акрилните дисперсионни бои съдържат в себе си свързващ полимер или съполимер на акрила. Те са подходящи за всички основи, използвани в строителството. Акрилните бои създават дишащи хомогенни повърхности. При нормални експлоатационни условия те се оказват оптимален вариант като съотношение на качество с цена, както и като разнообразие в цветовете.

 

Силикатните бои в основата си са съставени от филмообразуващо течно калийно стъкло, което се получава при съвместното топене на поташ (специална калиева сол) и кварц, и тяхното разтваряне във вода. За разлика от акрилните бои при силикатните образуването на филмовия слой става в резултат на двустепенна химична реакция. Силикатните бои се използват най-вече за боядисване на минерални основи, като бетон, силикатен кирпич или повърхности, които вече са били покрити с минерални бои. Те притежават висока проницаемост към пари и въглеродни газове, затова са оптимално решение за поддържането на старинни постройки и паметници на архитектурата. Силикатните покрития притежават едно изключително свойство – не позволяват развитието на микроорганизми и поради това не са им нужни специални биоцидни добавки. Високата им алкалност в същото време изисква по време на нанасянето им да се защитават покритията от стъкло, алуминий и натурален камък, тъй като при попадане на пръски от боята върху тях, те ще оставят неизличими петна. Цветовата гама на силикатните бои е силно ограничена, защото изисква наличието на алкалноустойчиви пигменти.

 

Силиконовите бои са по-нови, съвременни бои. Те съчетават в себе си най-добрите качества на акрилните и силикатните бои- високата въздухопроницаемост и паропроницаемост, но при голяма водоотблъскваща способност. Те са подходящи практически за всички видове минерални повърхности и са съвместими със синтетичните бои. Силиконовите покрития, както и силикатните, не позволяват развитието на микроорганизми. Затова също като тях не се нуждаят от използването на фунгицидни и алгицидни добавки. Техните декоративни и експлоатационни свойства са изключително добри, оттук е и по-високата им цена.

Автор:

Този автор има 2 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.