Спортът и „Активни и здрави”

26.03.2011 | Автор: | Публикувано в: Здраве и красота

Всички сме чували прословутата фраза „Спортът е здраве”. И на теория сме съгласни с нея. Но теорията винаги ни се отдава по-лесно от практиката. И макар да знаем, че спортът е полезен и трябва да го практикуваме, някак все не ни остава време за тази дейност. Това може би е едно от най-често срещаните новогодишни обещания – „Тази година ще започна да спортувам”.  Все си казваме как от началото на следващия месец или на следващата седмица ще спрем да се заричаме и наистина ще започнем да спортуваме.. Но много рядко го правим в действителност.

Част от проблема може би се корени в това, че цялото ни общество не набляга достатъчно на спорта. Родителите не спортуват и по този начин дават лош пример на децата си. Те израстват, знаейки на теория, че трябва да спортуват, но без да го практикуват. И един ден те стават родителите, които дават лош пример. Това е един порочен кръг, който все някога трябва да бъде прекъснат.

Друга важна част от проблема е, че образователната система също не набляга достатъчно на физическата активност. Учебната дисциплина „физическо възпитание” се възприема като нещо маловажно и от системата, и от родителите. А всъщност тя може да изгради или не у децата навика да спортуват активно. Много често дори и самите учители не отдават необходимото уважение на предмета си и или не изискват присъствие, или не държат то да е активно.

От друга страна, в много от училищата дори няма добра спортна база. И как да искаме учениците, учителите или който и да било друг да уважава физическата дисциплина, при положение че физкултурният салон представлява една развалина? Трябва да се създаде среда, в която на учениците да им е приятно да спортуват и това да се превърне в забавление. И точно тук се включват инициативи като „Активни и здрави”.

„Активни и здрави” е програма на Данон Сердика и Фондация „Димитър Бербатов”. Нейната цел е да се създадат трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене. Първата фаза на програмата събра и инвестира четвърт милион за обновяването и изграждането на спортни съоръжения в училищата. В резултат на това учениците на няколко училища в България вече активно могат да спортуват в обектите, финансирани по инициативата „Активни и здрави”. В ОУ „Васил Петлешков“ в гр. Пловдив започнаха учебната година с откриване на обновен и оборудван физкултурен салон. ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ в гр. Кюстендил е с обновен и оборудван басейн. В СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Смолян учебната година стартира с откриване на многофункционална спортна площадка.

На 8 февруари тази година беше обявен и стартът на втората фаза от програмата. С нейното начало и пускането на пазара на специално разработена гама от седем млечни продукта, „Данон Сердика“ се включва още по-активно в решаването на осъзнатия проблем, касаещ здравето на децата на България. Новата гама продукти на „Данон“, комбинация от натурално мляко с парченца сочни плодове и плодово пюре, е разработена с експертното съдействие на специалистите от Катедра „Технология на млякото и млечните продукти“ на Университета по хранителни технологии, град Пловдив, и съобразно препоръките за здравословно хранене на Националния център по опазване на общественото здраве. Със създаването на тези нови продукти „Данон“ се превърна и в първата компания в България, която произвежда цяла гама млечни продукти в съответствие с Наредба № 37 за здравословно хранене на учениците.

Много малко е нужно, за да научим децата да спортуват активно. Макар и да знаят, че спортът е много важен и полезен, за тях това никога няма да е достатъчен стимул. Те се ръководят от веселието. Затова трябва да превърнем спортуването в такова. И начинът това да стане е като се обновят спортните площадки и игрища. Така те ще станат по-атрактивни и децата сами ще искат да прекарват времето си там, без да се налага родителите им да им обясняват, че спортът е необходимост.

 

Автор:

Този автор има 21 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.