Автоклиматик-основни ремонтни процедури

08.03.2018 | Автор: | Публикувано в: Съвети, Услуги

Основните ремонтни процедури използвани при ремонт на автоклиматик ,ще бъдат разгледани по долу в темата.

При извършване на каквито и да било ремонтни дейности от изключителна важност е стриктното пазене на чистота.Винаги почиствайте старателно около съединенията на тръбопроводите и маркучите преди да ги разкачите.  Винаги запушвайте или покривайте незабавно всички отворени съединения на автоклиматика,поради навлизане на мръсотия в системата.

Винаги преди да предприемете ремонт на автоклиматика се уверете ,че автоклиматика е източен и в системата липсва фреон.Едни от най-честите ремонти на автоклиматика са отстраняването на течове .Поправка на захабени климатични маркучи или корозирали или протрити от вибрациите на двигателя алуминиеви тръби.Най-често те се заваряват с аргон или в краен случай при голяма корозия се подменят с други.

Основните ремонтни процедури при ремонт на автоклиматик са

 • Съединения на тръбопроводите-винаги бъдете изключително внимателни при разкачане и свързване на тръбопроводи на автоклиматика.При необходимо сервизиране по тръбите винаги сменяйте гумените уплътнения с нови и фреоно устойчиви.
 • Съединения с резба-при тези съединения винаги използвайте два гаечни ключа .С единия законтрете съединението ,а с другия отвивайте гайката на муфата.Това ,ще предотварти усукване на тръбопроводите,което може да ги отслаби или дори да предизвика пукнатини в мекия метал.
 • Напукани наранени или остарели маркучи или съединения.Ако теча на автоклиматика се дължи на дефектирал маркуч ,той ще трябва да бъде сменен с нов или както вече е модерно да се рециклира.
 • Пропуски на компресорните уплътнения-ако теч се дължи на уплътнения в компресора на автоклиматика е препоръчително да се обърнете към добър сервиз за автоклиматици .Поради причината ,че тези ремонти са изключително трудни и отговорни и за извършването им са необходими специализирани инструменти за автоклиматици.
 • Подмяна на дефектирал кондензатор на автоклиматика-това е най разпространения проблем в автоклиматика. Най лесното му решение е неговата подмяна която не е толкова сложна както ремонта на компресора.
 • Смяна на филтър дехидратора при системи с трв вентил или на акумулатора при системи с капилярна тръбичка.Най често се налага подмяната им при корозия,при оставяне на автоклиматика разкачен за дълго време или при смяна на компресора.
 • Разкачане на пружинни съединения-тези съединения са най-често използвани при по старите автоклиматици.  Изискват да се работи със специализиран инструмент/специални скоби за разкачане на пружинни съединения/.Те са няколко размера.

Ще Ви запозная със начина на работа със скобите за разкачане на пружинни съединения

 1. Сложете скобите върху съединението,като изпъкналата втулка от вътрешната страна на инструмента е срещу отворената закопчаваща пружина.Затворете инструмента около пружината.
 2. Натиснете инструмента  за автоклиматици по дължината на тръбата така ,че втулката на вътрешната страна на инструмента да притисне закопчаващата пружинка.Дръпнете едновременно и двете тръби в противоположни страни ,за да разкачите съединението.
 3. Отворете инструмента и го свалете от тръбата.
 4. Препоръчително е о-пръстените да се подменят при всяко разкачане на автоклиматика.

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.