Избор на счетоводна къща

19.12.2015 | Автор: | Публикувано в: Съвети

Счетоводната отчетност е важна част от управлението на бизнеса на всяка компания. В същото време тя е начинът, по който се общува с инвеститори, държавни институции, клиенти, доставчици и др. Затова избора на счетоводител или счетоводна кантора е изключително деликатен и отговорен момент за всеки ръководител и управител.

Към услугите на счетоводен специалист трябва да се пристъпи още преди регистрирането на фирма, по време на планирането на бизнеса, за да може да се предвидят важни аспекти по отношение на данъчно облагане, осигуряване и т.н. Ако се подходи лекомислено към нуждата от качествено счетоводно обслужване, това неминуемо би довело до бъдещи неприятности с данъчни органи и други държавни институции, до вземането на неправилни управленски решения и значително да обърка или забави бъдещите бизнес планове.

За представителите на малкия и среден бизнес в повечето случаи е по-изгодно да ползват услугите на счетоводител на свободна практика или т.нар. специализирани счетоводни предприятия (счетоводни кантори и къщи), пред наемането на щатен счетоводител и поддържане на собствен счетоводен отдел. Последното е оправдано и целесъобразно за големи компании. Ето защо ще ви представим няколко полезни съвета, при избора на счетоводна кантора:

1. Направете кратък списък със счетоводни фирми във вашия град и изпратете запитвания за цена за счетоводно обслужване. Изберете 4-5 от най-добрите на пръв поглед оферти. Не трябва да се ръководите само от ниската цена, обърнете внимание и на пакета услуги, включен в абонамента.

2. Преди да организирате конкретни срещи се убедете, че счетоводните кантори са авторитетни и с достатъчно професионален опит в областта, в която смятате да осъществявате дейност.

3. Опитайте се да се свържете с настоящи и бивши клиенти на кантората, за да разберете за начина на работа, коректността и професионализма, с който работят.

4. Подгответе се за предварителните срещи с потенциалните счетоводни фирми, които сте избрали. Помислете си какъв пакет услуги са ви нужни и от кои може да се откажете и да редуцирате цената за счетоводния абонамент. Подгответе си предварително списък с въпроси, с които бихте оценили качеството на счетоводната кантора – какъв е капацитета им, каква е квалификацията на тези, които конкретно ще водят счетоводството на фирмата ви, вкл. и ще подписват отчетите, какви е организацията им на работа, в какви срокове биха дали становище по конкретен счетоводен и данъчен казус, работят ли с качествен софтуер, като например системата за електронно фактуриране Fakturi.com и т.н.

5. Поискайте проекто-договор за счетоводно обслужване. Разгледайте внимателно условията в него, доколко счетоводната кантора поема отговорност, включен ли е оферирания пакет счетоводни услуги в цената на абонамента и т.н.

Автор:

Този автор има 10 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.