За късогледството като за късогледството

29.08.2017 | Автор: | Публикувано в: Здраве и красота

Късогледството се нарича още и миопия. То е един вид аномалия – понижаване на зрителната острота, която се изразява с получен образ пред ретината ви.

При късогледството основният проблем се крие в факта, че светлинните лъчи, идващи от съзерцавания в далечината обект, не падат върху ретината, която е най-вътрешният слой на очната ябълка (окото). Първопричината за това се състои или в твърде продълговатата очна ябълка, при което лъчите, които падат, се пречупват още преди да са достигнали ретината, или в различни неравности по роговицата, а това от своя страна стига до неправилно и дисхармонично пречупване на светлинните лъчи. По този повод тези хора, които имат такъв дефект, могат да вижда единствено смътно като в мъгла. Те успяват да вижда особено по-добре, когато са наблизо, отколкото когато са надалеч.

Миопията в голяма част от случаите бива коригирана с очилца или с контактни лещи. При нея потокът от светлинни лъчи се съвкуплява предт ретината. Така пречупителната сила на човешкото око е особено по-голяма, а пък фокусното разстояние – значително по-малко, отколкото може да бъде на дължината на окото ни. Според своите степи късогледството може да е слабо – под три диоптъра, средно – между три – шесто диоптъра и силно – над шест диоптъра.

Рядко може да се случи миопията да е вродено увреждане. Тя обикновено възниква в периода, когато детето ходи на училище. Тогава зрението на децата намалява и те почват да взират, което е съпътствано от примижаване с очите. Често пъти учищното късогледство се разраства бавно и не може да стигне високи степени на развитие. То се коригира чрез стъкла. Стъклата, които се предписват от лекаря, са минус разсейвателни стъкла, както и най-разсейвателното стъкло, с което може да се получи оптимална зрителна острота.

Не съществува мултифункционален установен метод за превантивна дейност на късогледството. Повечето от често срещаните методи се изразяват в носенето на очилца за четене на книги, капките за очи и взимането на участие навън в повече дейности

Автор:

Този автор има 96 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.