Хирургическа намеса при отлепване на ретината – витректомия

16.03.2017 | Автор: | Публикувано в: Здраве и красота

Във възстановителния период след хирургична намеса при отлепване на ретината (витректомия), редовната употреба на капки за очи и поддържането на правилното положение на лицето могат да стимулират по-бързото възстановяване. Ако се следват правилните насоки, оздравителния период е между 6 и 8 седмици.

Повечето от хората, подложени на витректомия са възрастни и такива, които са с отлепване на ретината или с диабетна ретинопатия. При пациентите с отлепване на ретината, двата слоя на ретината са разделени един от друг. Във втория случай, кръвоносните съдове в ретината са увредени. И в двата случая са необходими неотложни медицински интервенции. Неглижирането може да влоши състоянието на пациента и да доведе до необратима слепота.

Витректомията е хирургическо средство, предназначено за хора, които имат проблеми с кръвните пътища в стъкловидния тяло на окото или гела, намиращ се в него. Възстановяването след хирургическата намеса е пряко свързано с естеството на извършената процедура.

Витректомията е операция на очите, целяща отстраняване на стъкловидното тяло на окото (или стъкловидния гел), която запълва мястото в центъра на окото. В зависимост от нуждите на пациента, лекарят може да избере предна витректомия или парс-планова витректомия. Цялата процедура отнема около 2-3 часа. Офталмологът изрязва стъкловидния гел чрез поставяне на малко устройство, след което течността на стъкловидното тяло бива изсмукана. След отстраняването на гела (частично или напълно), очният хирург получава лесно достъп до ретината и може да коригира  уврежданията. След като операцията завърши, хирургът запълва средната зона на окото със силиконово масло или газообразна, въздушна смес, за да се запази същото естествено налягане, което до момента на операцията е се е упражнявало от стъкловидния гел.

Според медицинските инструкции е добре пациентът да остане за една нощ в клиниката. Понякога витректомията се провежда като амбулаторна процедура и пациента напуска болницата още същия ден. Подобно на всеки друг вид хирургична операция, са възможни някои усложнения, които могат да възникнат непосредствено или няколко дни след операцията. Възможно е да се породят следните странични ефекти: зачервяване, подуване, болка, очни мътнини, замъглено зрение и изтичане на  течност от окото.

Автор:

Този автор има 96 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.