Еволюция на слуховите апарати

19.12.2015 | Автор: | Публикувано в: Здраве и красота

Приблизително 800 милиона хора по целия свят са засегнати от слухова загуба. През 2015 година това число ще нарасне до 1.1 милиарда. Това е около 16% от населението на света. От тях 65% страдат от лека форма на загуба на слуха, 30% средна и 5% тежка или пълна слухова загуба. При това само 1/3 от тези хора са на възраст за пенсиониране. По-голямата част са деца или на средна възраст. Проучвания показват, че само 1 от 5, който има нужда от слухов апарат, реално използва такъв.

Дигиталните слухови апарати, за разлика от аналоговите устройства от недалечното минало, са най-новото в тази област днес. Цифровите слухови апарати имат толкова много предимства, че бързо ги изместват. Днес те заемат 100% от пазарът. Модерните слухови апарати интерпретират звука като компютър – обработват изключително количество информация, за да създадат звук с отлично качество.

Трудният път на слуховите апарати през годините:

17-18 век: Тромпет. Тези приспособления събират звуковите вълни и ги усилват в ухото. Те са много популярни през 18 век. Самият Лудвиг ван Бетховен е използвал такъв, заради проблемите си със слуха в края на живота си.

19-20 век: Акуфон (Akouphone). Това устройство използва въглероден предавател и електрически ток, за да усили слабите аудио сигнали. Изобретен е през 1898 от Милър Рийс Хътчинсън. С времето се разработва по-малък по размери модел, който да може да се носи в чанта и да е достатъчно практичен.

1920 година: Вактуфон (Vactuphone). Първият слухов апарат с вакуумни тръби и телефонен предавател за превръщане на речта в електрически сигнал. Тежи около 3 килограма, но в сравнение с акуфонът е извънредно по-компактен.

1940 година: Слухови апарати с транзистор. Създадени са през 1948 г. и поставят началото на големи подобрения в областта. Много по-малки по размери и с по-малка батерия от съществуващите до момента.

1970 година: Аналогови / Цифрови хибриди. С изобретяването на микропроцесорите производителите на слухови апарати започват да произвеждат още по-малки и удобни устройства. Използва се комбинация от цифрови и аналогови вериги. Патентовани са през 1977 г.

1990 година: Цифрови слухови апарати. Първият е създаден през 1995, а за покупка стават достъпни на следващата година. И така от тромпет до цифрови слухови апарати – технологията за лечение на слухова загуба се развива като по този начин подобрява живота на милиона хора по света.

Открийте слуховите апарати Fonio, обадете се на безплатен телефон 0800 20 123 или заповядайте на някой от нашите адреси:

ул. “Хан Аспарух” 31, София,
бул. “Васил Левски” 97, София,
ул. “Иван Вазов” 42, Пловдив,
ул. “Русе” 15, Варна,
ул. “Марно Поле” 24Г, Велико Търново

Автор:

Този автор има 10 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.