Какво трябва да знаем за детските млечни зъбки

19.12.2015 | Автор: | Публикувано в: Дом и семейство

Млечните зъби са важна част от развитието на всяко дете. За да изпълняват функциите си, допринасяйки за пълноценното развитие на малчугана, за тях трябва да се полагат специфични грижи, които трябва да се превърнат в негов навик с помощта на родителите му. Млечните зъбки съпътстват детето в неговото развитие в продължение на дълъг период от време. Точно затова е важно те да бъдат здрави, докато не започне подмяната им с постоянните зъби, която започва на 6 годишна възраст. Тогава се появява първия постоянен кътник, известен още като „шестгодишник”.

Т.нар. млечно съзъбие е съставено от 20 зъба, които започват да „безпокоят” децата на възраст между шест месеца и една година. По принцип, всички млечни зъбки излизат до 3-годишна възраст. Когато детето порасне и достигне до 6-годишна възраст, започва растежът на постоянните зъби, които, както знаем, са 32. При евентуални проблеми както с едните, така и с другите, не бива да отлагате, а веднага да посетите клиника по дентална медицина.

За бъдещите млади родители, които тепърва ще се сблъскват с млечни зъбки, предлагаме няколко съвета за тяхната грижа.

Както сигурно се досещате, млечните зъби се нуждаят от полагане на същите внимание и грижи, каквито възрастните полагат за постоянните зъби. По тази причина е важно да създадете хигиенни навици на детето си още, докато е малко. Научете го, че зъбите се мият сутрин и вечер, помогнете му с движенията, проявете търпение и вижте как малчуганът ви свиква да се грижи сам за себе си.

Хубаво е да посещавате често своя зъболекар, тъй като млечните зъби са по-слаби и податливи на разни проблеми, като кариес. Освен това е добре детето да свикне с тези медицински лица от малко, за да не се притеснява да ги посещава впоследствие, дори и профилактично.

Опитайте да накарате детето да разбере, че безразборната консумация на захар не води до нищо добро за зъбките. Бихте могли да въведе ден или режим – определено време, през което шоколадът и бонбоните са позволени.

В случай, че си имате палавник вкъщи, който загуби зъб твърде рано по някаква причина, трябва да посетите стоматолог, за да предотвратите кривото израстване на новия зъб, както и други евентуални проблеми.

Нещо, което повечето хора пренебрегват, са профилактичните посещения при зъболекар в София или друг град. Не е необходимо да посещавате стоматологичния кабинет само при нужда. Освен това, по този начин, детето ще свикне и няма да асоциира стоматолога с нещо лошо и страшно. Те ще свикнат с обстановката и самите зъболекари, и ще разберат, че тези прегледи са нещо полезно, което може само да им помогне да запазят зъбите си здрави.

Доверете се на стоматолозите от Стоматологичен център – “България дент”, за грижата на зъбките на Вашето дете.

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.