Как да резервирате домейн име?

12.12.2013 | Автор: | Публикувано в: Онлайн бизнес

Има една хипотетична ситуация, при която вие имате идея за сайт. Планирате да го разработвате в бъдеще. Тук изскачат някои въпроси. Имате ли нужда от хостинг доставчик? Или е достатъчно само да закупите домейн името?

Краткият отговор
Краткият отговор на този въпрос е „не”. Ако всичко, което искате, е да имате домейн име, можете просто да го регистрите. Няма да ви е нужно да имате хостинг доставчик, за да притежавате това име.

Подробният отговор
Важно е да се направи едно уточнение, сайтът е нещо отделно от домейн името. Когато регистрирате домейн име, вие получавате възможността да го асоциирате с вашия сайт. Това е същото, като да регистрирате името на фирмата си пред някоя правителствена институция. Точно както можете да регистрирате фирма, без тя да извършва активна дейност, точно така можете да регистрирате и домейн име.
След като това вече е изяснено, повечето компании, които регистрират домейн имена (ако не и всички), автоматично ще асоциират домейн името ви със заместващ сайт. Този процес се нарича домейн паркинг. В момента, в който напишете домейн името си в браузър, ще бъдете отведени в заместващ сайт. Той е направен от вашия регистратор.
Какво става, ако се регистрирате при компания, която няма практика с домейн паркинг? Всъщност това няма значение. Не вярвайте на рекламната истерия, че всеки регистратор, който предполага домейн паркинг е по-добър от друг. Този процес не ви носи каквито и да е ползи. Той помага само на регистратора, тъй като той помества рекламите си на вашия заместващ сайт.
Фактът, който има значение е, че след като сте регистрирали домейн името си и сте платили за него, то е ваше и можете да правите с него, каквото поискате. Можете да пуснете сайта си веднага, или да предпочетете по-късна дата. Никой друг вече не може да купи това домейн име, или да асоциира сайта си с него.
За най-любопитните – когато нямате домейн паркинг, при изписването на името в браузър ще бъдете уведомени, че такъв сайт не съществува. Не се паникьосвайте! Това просто означава, че на този етап това домейн име не е било асоциирано със сайт. Не означава, че сте загубили своето домейн име или нещо подобно. Ако сте платили този домейн и сте подновявали регистрацията си на време, то домейн името ви принадлежи, без значение какво казва браузъра. Все пак браузърите не се интересуват дали някой притежава дадено домейн име, или не. Тяхната работа е да показват сайтовете, с които се асоциира това домейн име, а не да ви дават доклад за състоянието на интернет.

Изработването на сайт
Резервирането на домейн име е много често срещана практика. Повечето хора, които имат опит в тази област, и всички специалисти регистрират домейн името, което искат да използват, автоматично. Това се случва много преди да започнат да разработват своя сайт. Много от тях дори регистрират повече от един вариант на домейн име за една и съща цел. Все пак не е ясно кое домейн име ще се окаже по-удобно за потребителите. Както вече многократно стана ясно, домейн имената се продават много бързо. Това е и причината да се регистрирате веднага, когато имате идея за започване на сайт. Не си мислете, че никой няма да се сети за това домейн име, дори и да е странна измислена дума, която не се намира в нито един речник. Домейн имената са много конкурентна среда. Важи правилото „първият по време е първи по право”.

Автор:

Аритект с опит в много области и полезни съвети за всички.

Този автор е публикувал досега 29 статии.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.