Дървена или пластмасова дограма да изберем?

16.02.2012 | Автор: | Публикувано в: Анализи, Практически съвети, Услуги

Ако ще заменяте старите прозорци с нови сте изправени пред въпроса, какъв вид прозорци да изберете. Понастоящем пазарът предлага няколко вида материали за прозорци: масивна дървесина, метал, пластмаса и алуминий, както и комбинирани модели. Но най-често се конкурират помежду си дървената и пластмасовата дограма.

В последно време pvc дограмата стана доста популярна за къщи и офиси. Трайна и удобна, тя все по-успешно заменя старата дограма, като осигурява  добра топлоизолация и  намалява шума чрез използване на триплексни стъкла. Пластмасовите профили са лесни за почистване.PVC дограмата може да се отваря и  хоризонтално, този тип отваряне служи за вентилация.

Разбира се, качеството на пластмасовия прозорец зависи от качеството на профила, стъклопакета и обкова. При монтажа на пластмасова дограма е особено важно използването на съобразена с метеорологичните условия пяна.  Разнообразието от цветове при pvc прозорците е голямо – от класическото бяло, до фолио имитиращо дървесина. PVC дограмата не се нуждае от допълнителна поддръжка през целия период на използване.

Въпреки това, наред с достойнствата си тези прозорци имат и своите недостатъци. Пластмасовите прозорци са добре уплътнени и при тях няма вентилация на въздуха както при старата дървена дограма. Прозорецът не пропуска прах и мръсотия, но въздуха вътре е застоял ако не се проветрява често.Променя се микро климата и това  засяга основно стайните растения: листата им изсъхват и губят своята сила и цвят. Излишно е да казвам, че хората, които са постоянно в стаята с пластмасови прозорци, също страдат от липса на влага.

За тези, които предпочитат естествените материали, трябва да изберат дървена дограма. Използвана в строителството и декорацията, тя остава ненадмината в продължение на много векове. Тя е в хармония с камък, тухла и изглежда чудесно. Модерният строителен пазар предлага на местните потребители голямо изобилие от дървена дограма.Прозореца  обменя въздуха от външната и вътрешната страна естествено, дори и при затворено положение. В същото време влажността в помещението е комфортна, както за човека така и за растенията.

 

Обикновено, дограмата  е направена от масивна дървесина. От една страна, това е добре, защото материалът е напълно екологично чист.Недостатъка, е че  сухата дървесина може да се напука или да промени геометрията си. Това ще доведе до пукнатини и проблеми с отваряне и затваряне на прозорците.

Решението дали да изберем дървена или пластмасова дограма оставяме на потребителя!

Автор:

Този автор има 1 публикувани статии до сега.

Коментари (1)

  1. Има доста плюсове и минуси при прозорецът, който не пропуска прах и мръсотия, но пък самият въздух вътре е застоял ако не се проветрява често, особено през по топлите дни от годината. Променя се микро климата и това засяга основно любимите ни стайни растения, точно тогава се наблюдава как на листата им изсъхват и губят своята сила и цвят. Излишно е да казвам, че хората, които са постоянно в стаята с пластмасови прозорци, също страдат от липса на влага. Варианти много само трябва да се спрем на това което е по нашият вкус и желание. Статията ви е доста полезна и интересна радвам се че я споделихте.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.