Тенденции на пазара на имоти в България през 2014 и 2015 г

22.04.2015 | Автор: | Публикувано в: Анализи

Някои експерти твърдят, че през 2014 година интересът на руските купувачи към българските имоти драстично е спаднал. Една бърза справка опровергава това твърдение – само в един единствен руски портал за имоти, само за един месец от 2014 година, са били получени седемдесет хиляди запитвания от руски граждани, интересуващи се от имоти в България.

Много е трудно да се определи общото число запитвания за имоти от руска страна, тъй като руските имотни портали и българските имотни портали с рускоезични секции в тях са доста на брой, а отделно всяка имотна агенция в България, която желае да се реализира на руския пазар, има собствен рускоезичен уебсайт, през който получава заявки и въпроси от рускоезични инвеститори. Но може да се направи приблизителен разчет въз основа на достъпна статистика. Ние имаме информация от три български рускоезични сайта за имоти, които имат трафик средно от 100 до 300 уникални посещения дневно – собствениците на сайтовете твърдят, че през 2014 и първите месеци на 2015 година са получавали от 3 до 5 запитвания месечно от страна на рускоезични купувачи на имоти.

В България има около 2 хиляди имотни агенции и около половината от тях разполагат с рускоезични сайтове или рускоезични секции от сайтове. След като средното число запитвания на месец в един сайт е 4 броя, това означава, че българските агенции са получавали средно по около 4 000 запитвания месечно от страна на рускоезични купувачи на български имоти. Това прави около 50 хиляди запитвания годишно. Като се има предвид, че се реализират около 10 процента от запитванията за имоти, статистиката ни казва, че за 2014 година са били сключени около 5 хиляди сделки с български имоти между  български продавачи и руски купувачи само благодарение на уебсайтовете на имотните агенции в България.

Въпреки обезценката на руската рубла спрямо долара и еврото, все още българските жилища и бизнес имоти продължават да бъдат най-достъпни за гражданите на Руската Федерация. Статистиката показва, че най-желани и едновременно с това най-достъпни за руските клиенти са имотите в Бургас и в Бургаска област, т.е. по южното черноморие на България. Пообеднелите руснаци продължават фанатично да желаят да закупят имот зад граница, но възможностите им се свиват заради санкциите, наложени върху Русия във връзка с войната в Украйна. Практически недостъпни за средната класа стават имотите в такива дестинации като Париж и Лондон например, където цените се движат в космическите диапазони от 10 до 25 хиляди евро за квадратен метър. В същото време жилище от 60-70 квадратни метра в Бургас или Слънчев бряг например може да бъде закупено на цена около 700 евро за квадратен метър или около 40-50 хиляди евро за апартамент. Малко по-скъпи са жилищата във Варна и София, където средните цени в края на 2014 и първата половина на 2015 година варират в границите от 750 до 900 евро за квадратен метър.

Въпреки всичко, през 2014 и първата половина на 2015 е отчетен спад на рускоезичните клиенти на българския имотен пазар – намалението за цялата 2014 година е около 18 процента в сравнение с 2013 година. За сметка на това обаче са се увеличили купувачите на български имоти от Украйна и от Великобритания, което практически компенсира отлива на руски купувачи.

И още една тенденция от последните година и половина – докато до 2013 година най-търсените жилища бяха едностайните, то от началото на 2014 година най-търсени са двустайните и тристайните жилища. Очевидно това е свързано с факта, че световната финансова криза отшумя и много потенциални клиенти, които искаха да закупят семейни жилища, но чакаха цените да се снижат още, осъзнаха, че няма смисъл да чакат повече и именно сега е момента за изгодна покупка на имот.

Автор:

Този автор има 2 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.