До 10 години очилата може да са отживелица

02.10.2010 | Автор: | Публикувано в: Друго

Неудобните очила с дебели стъкла може да станат отживелица до десет години, надяват се учени, които са идентифицирали набор от гени, свързани с късогледството. Изследователи от различни университети в цял свят са открили ДНК “вариации”, които правят хората по-податливи на миопията, най-честият зрителен проблем.
Откритието може да доведе до разработване на нови терапии през следващото десетилетие – като капки или хапчета, задържащи удължаването на очната ябълка, което предизвиква късогледството.
Миопията е сравнително нов проблем за модерния свят, но тревожно разрастващо се явление, което се свързва с процесите на урбанизация и напреднало образование.

То е достигнало епидемични нива в някои части на света, като Далечния Изток, където вероятното обяснение е по-масовото използване на всевъзможни технологии още от най-ранна детска възраст.

В Япония 2/3 от тийнейджърите вече са късогледи, а в Сингапур 80 на сто от 18-годишните наборници имат такъв проблем, сравнено с 25 на сто само до преди 30 години.

Въпреки че гледането на телевизия, четенето и стоенето вкъщи са очевидните виновници за проблема, учените винаги са предполагали и силно наследстве на или генетична връзка.

В изследване сред хиляди души от различни страни те са потърсили “отговорните” за различните степени на миопия гени. Специалистите са идентифицирали гена RASGRF1, който отговаря за развитието на окото и предаването на визуалните сигнали към мозъка.

Изследователите се надяват да разберат как точно неговите мутации водят до увреждане на очната ябълка и на тази база да разработят лечение.

Повечето хора се раждат далекогледи и до 8-годишна възраст развиват нормално зрение. Тъй като съвременните деца обаче прекарват все повече време пред екрана или в четене, окото изглежда свръхкомпенсира и “преминава в лагера” на късогледството, обясняват учените.

Въпреки, че повечето случаи на миопия са леки, около 2 до 3% са патологични – с отделяне на ретината и глаукома, която може да доведе до слепота. Според главния автор на изследването професор Тери Янг от университета “Дюк” в Северна Каролина, окото е благодатен терен за генно възстановяване, тъй като е малък орган и позволява терапията да остане концентрирана в рамките му.
Докато учените обаче успеят да разработят новаторски методи за справяне с късогледството, те препоръчват децата да излизат повече навън, където окото има възможност да се фокусира върху по-далечни обекти. Слънчевата светлина също е от огромно значение за доброто зрение.

Автор:

Този автор има 14 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.