Видеонаблюдението и необходимостта от него

28.08.2011 | Автор: | Публикувано в: Технологии

Подходящата система за видеонаблюдение предоставя перфектно съотношение качество цена при това без компромиси с постигнатите резултати. В наши дни съществува твърде голямо разнообразие от налична техника, което прави избора на подходящо оборудване прекалено труден. Не рядко дори набелязването на опасните подстъпи и зони на даден обект е по-лека задача от подбора на система за наблюдение и защита на тези точки.

Повечето от клиентите не разбират, че монтирането на видеонаблюдение е средно и дори дългосрочна инвестиция и поради това е необходимо консултация с професионалисти в областта. Препоръчително е дори да се запознаете до известна степен в терминологията на системите за видеонаблюдение, с идеята да питате точните въпроси и в резултат да получите максимален резултат от вашата система за охрана.

Необходимо е да знаете, че съществуват разнообразни видове системи за видеонаблюдение в употреба тези дни – от нискобюджетни охранителни системи за общо видеонаблюдение; системи за видеонаблюдение от средно ниво, предоставящи основни аналитични функции и инсталации с висока разделителна способност от високо ниво, които улесняват идентифицирането и задържането на нарушителите.

Списък с изискванията към видеонаблюдението

За нещастие, причините за монтиране на система за видеонаблюдение са твърде голям брой, обаче за всеки конкретен случай съществува набор от главни причини. Случай, че не може да намерите причина за инсталиране на подобна система, то най-вероятно, нямате нужда от видеонаблюдение.Специфичните особености на застрашения обект, а също така и основните причини, заради които прибягвате до инсталиране на видеонаблюдение, определят най-добрата по вид конфигурация за вас. Сред често срещаните причини са: промишлен шпионаж, визуално потвърждение на аларма от охраняван обект, лична сигурност, наблюдение на отдалечен безлюден обект, охрана на здравето и безопасност на работното място, подсилване на физическата охрана с технически средства, кражби с взлом, кражби в магазините, вандалски прояви, замяна или намаляване броя на охранителите, наблюдение на посетителите и клиентите.

Изход от ситуацията

Когато намерите пробивa за сигурността, потърсете вариант за решаването му. Могат да се монтират система за видеонаблюдение, заграждения и огради, алармена система (СОТ) или дори да се използва услугите на физическа охрана. Не съществува универсално правило за всички обекти. Дадените ситуация и обект определят най-доброто решение. Но все пак е добре да се направи лист с всякакви приложими решения, да се премислят предимствата и недеостатъците им и да се избере едно или няколко от тях. Възможно е част от начините за защита да са неприложими за вашия обект, други да са прекалено скъпи. Твърде често изборът се спира върху видеонаблюдение, поради определено по-ниската цена и добрата съвместимост с другите системи за гарантиране на сигурността.

Избрали сте система за видеонаблюдение

Преди да инсталирате системата за видеонаблюдение, от която се нуждаете, е необходимо да се уточни количеството и вида на охранителните камери, способ за наблюдение на системата, осигуряването на интернет свързаност (за дистанционно наблюдение) и окабеляването.

Методи за мониторинг на системата

– наблюдение на място – повечето записващи устройства притежават извод, аналогов и/или цифров, и предоставят възможност за локално наблюдение на телевизор или компютърен монитор. Дори могат да се използват и големи плазмени или TFT телевизори;
– дистанционно наблюдение – мониторинг на системата през лпкална мрежа и/или световната мрежа. Характеристика, която повечето устройства за запис в наши дни имат. Отлична характеристика, изискваща за съжаление интернет на обекта под охрана.

Видове камери:

Цветните камери имат необходимост от по-голямо количество светлина за добрата си работа от черно/белите камери. Цветните охранителни камери имат предимството за лесно определяне и идентифициране на предметите и хората, чрез цветовете им, докато черно/белите осигуряват по-добра работа и ясна картина при липса на или ниска осветеност.
– скрити камери – малко по размер, те доста трудно се виждат или се замаскирват като други устройства – охранителни или пожарни датчици например;
– камери за външен монтаж – имат здрав водоустойчив корпус;
– управляеми камери – дават възможност за дистанционно управление на положението и приближението й;
– камери за нощно виждане – притежават собствен източник на светлина, в спектър, невидим за човешкото око;
– вандалоустойчиви камери – идват в подсилени корпуси, издръжливи на удари;
– камери ден/нощ – тези камери сменят между черно/бял и цветен режим, според осветеността на обекта. Идеални са за обекти с вариращо ниво на осветеност;.

Подборът на добра система за наблюдение и охрана често е низ от компромиси с качеството, наблюдаваната територия и стойността на цялата инсталация. Препоръчително е да потърсите консултация със специалисти в охранителните системи преди да изберете система за видеонаблюдение или да пристъпите към инсталиране на такова със собствени сили.

Автор:

Този автор има 11 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.