Функционалности И Приложения На Осцилоскопите

28.09.2015 | Автор: | Публикувано в: Технологии

Осцилоскопът е лабораториен инструмент, който често се използва, за да се покаже и анализира формата на вълната на електронни сигнали. В действителност, устройството рисува графика на моментното сигнално напрежение като функция на времето.

Един обикновен осцилоскоп може да показва променлив ток (AC) или пулсиращ постоянен ток (DC) във форма на сигнали с честота, която е ниска приблизително 1 херц (Hz) или по-висока –  няколко мегахерца (MHz). Високият клас осцилоскопи Instek могат да показват сигнали с честоти до няколко стотици гигахерца (GHz). Дисплеят е разделен на така наречените хоризонтални разделения и вертикалните разделения. Времето се показва от ляво на дясно на хоризонталната скала. Моментното напрежение се появява на вертикалната скала, като при положителните стойности отива нагоре, а при отрицателните стойности слиза надолу.

Най-старата форма на осцилоскопа все още се използва в някои лаборатории и днес, известен е като катодно-лъчев осцилоскоп. Той произвежда изображение чрез задвижването на фокусиран електронен лъч, по пътя през лицето на катодно-лъчевата тръба (CRT). Повечете съвременните осцилоскопи електронно възпроизвеждат действията на CRT с помощта на екран с течни кристали (дисплей с течни кристали) подобни на тези на преносимите компютри. Най-сложните осцилоскопи използват компютри за обработка и показване на вълните. Тези компютри могат да използват всеки тип дисплей, включително CRT, LCD и плазмени.

Във всеки осцилоскоп хоризонталната скала се измерва в секунди за едно разделение, милисекунди за едно разделение , микросекунди за едно разделение или наносекунди за едно разделение. Вертикалното отклонение се измерва във волтове на разделение, миливолтове за едно разделение или микроволтове за за едно разделение. На практика всички осцилоскопи имат регулируема хоризонтална скала и настройки на вертикалните отклонения.

Илюстрацията показва две общи вълни, тъй като те биха могли да се появят, когато се показват на екрана на осцилоскопа. Сигналът на върха е синусоида; сигналът на дъното е вълна рампа. От този дисплей е видно, че двата сигнала са с еднакви или почти еднакви честоти. Те също имат приблизително същата амплитуда от пик до пик. Да предположим, че скоростта на хоризонталния обхват в този случай е 1 µs/div.. Тогава и двете вълни завършват пълния цикъл на всеки 2 µs така, че техните честоти са около 0,5 MHz или 500 килохерца (кХц). Ако вертикалното отклонение е определен на, да речем, mV/div, тогава и двете вълни имат пик до пик амплитуди от приблизително 2 mV.

В днешно време типичните осцилоскопи от висок клас са цифрови устройства. Те се свързват с персонални компютри и използват техните дисплеи. Въпреки че тези машини вече не използват сканиращи електронни лъчи за генериране на изображенията на вълни, по начина на стария електронно-лъчев “обхват”, основният принцип е същият. Софтуер контролира скоростта на засичане, вертикалното отклонение, както и множество други функции, които могат да включват:

  • Съхранение на вълни за бъдещи справки и сравнения
  • Показване на няколко вълни едновременно
  • Спектрален анализ
  • Преносимост
  • Вариант за зареждане на батерията
  • Ползваемост с всички популярни операционни платформи
  • Увеличаване и намаляне на картината
  • Многоцветни дисплеи

 

Автор:

Този автор има 60 публикувани статии до сега.

Вашият коментар

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.